huishoudelijke gaat weer zwart worden

Opinie – Carinova stopt met huishoudelijke hulp. Hoe komt dat? En welk gevolgen heeft dat? Antwoord op de eerste vraag: de hulp kan niet meer geleverd worden voor het geld dat er voor betaald wordt. Antwoord op de tweede vraag: de zwarte schoonmaakster staat al te popelen.

De rijksoverheid hevelt de zorg over naar gemeenten en geeft die gemeenten er minder geld voor dan ze er zelf aan kwijt was. ‘Want gemeenten zitten dicht bij de hulpbehoevenden en kunnen het daarom goedkoper’. Of dat gelegenheidsargument klopt? Gezien de status van onze minister van Gezondheidszorg klopt er vermoedelijk geen jota van. Schippers zegt ook met vier rapporten onderbouwd te hebben dat arme mensen de zorg mijden als ze er voor moeten betalen, terwijl drie van die vier rapporten helemaal niet over zorg mijden gaan en de vierde zegt dat er inderdaad gemeden wordt. Zo’n liegbeest mag gewoon blijven zitten.

Maar kan het goedkoper? Bij Carinova vinden ze van niet. Die trokken zich zelfs terug uit aanbestedingen waar het uurtarief voor zorg op twintig euro kwam te liggen. Andere partijen denken dat ze het wel voor dat geld kunnen. Misschien ook omdat uit huishoudelijke (waar je dan misschien geen winst op maakt) andere zorg voortvloeit (die wel winstgevend is). Zo kun je ergens schoonmaken en de klant vervolgens terugzien op de dagbesteding of binnenhengelen als huishoudelijke hulp overgaat naar thuiszorg. Dat is een risico, ondernemers doen niet anders. Maar instellingen als Carinova worden niet aangestuurd door ondernemers en dat moet ook zo blijven, want zorg is niet iets dat moet kapitaliseren.

Dat Carinova stopt met huishoudelijke hulp heeft ook te maken met dat er steeds minder mensen huishoudelijke hulp vergoed krijgen. De overheid kijkt eerst of je het zelf, met de buren of je familie nog op kunt lossen. De maatschappij is op dat vlak hard aan het veranderen en dat hebben we allemaal nog niet helemaal tussen de oren, maar het is wel degelijk zo. Er gaan nog wel meer verzorgingstehuizen dicht de komende tijd. En je zult een leven lang moeten sparen voor je eigen oude dag in plaats van voor de kinderen. Dat is een van de bijeffecten van de crisis. De verzorgingsstaat was doorgeschoten. Vadertje Staat was te goedgeefs geworden.

Carinova stopt met huishoudelijke hulp, met schoonmaken dus. Ze stopt niet met thuiszorg, met lichamelijke hulp dus. Dat gaat vooralsnog gewoon door. Maar ook daar zal de overheidshulp verminderen. Ook daar zullen buren en familie meer en meer oprukken.

We zijn nog lang niet aan het eind van de veranderingen. Nu zijn we daar nog verontwaardigd over. Maar over tien a vijftien jaar kijken we met verbazing terug hoe we het anno 2014 allemaal geregeld hadden.

En wie nog een huishoudelijke hulp zoekt: zwart betaald zijn ze weer massaal te vinden.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.