Home / archiefcentraal / het water van jacob van ruysdael

het water van jacob van ruysdael

In de maanden juli en augustus brengt waterschap Vechtstromen elke week een project of route in het werkgebied onder de aandacht. Neem een picknickmandje mee en ga eens in het gras zitten langs de waterkant. Er zijn prachtige fietsroutes en wandelroutes door alle projecten. En vergeet niet: smeer de krentenbollen, neem de frisbee mee, kinderen achterop, hond aan de lijn en strijk neer langs het water voor een speelse middag of een zwoele avond..

Deze week: De beide watermolens op landgoed Singraven, van Jacob van Ruysdael.

Ligging: Landgoed Singraven, Schiphorstdijk 4 in Denekamp

Al in 1448 worden de watermolens genoemd. Jacob van Ruysdael en Meindert Hobbema maakten in de 17e eeuw schilderijen van deze molens. Het is uniek vanwege de drie raderen. Tegen het huidige restaurant ligt een molen met één rad, de voormalige gerstpellerij en olieslagerij. Het rechter molenhuis heeft twee raderen. Deze drijven een korenmolen en een houtzaagmolen aan en zijn beiden nog in gebruik. Bij een demonstratie van het mechaniek is het gedreun van de molens spectaculair.

Het water van de Dinkel

De watermolens maken onderdeel uit van de voormalige havezate die in een lus aan de rivier de Dinkel ligt. Rondom het huis ligt het aangelegde park uit 1868 in de Engelse landschapsstijl. Doorkijkjes, oude bomen, vijverpartijen, beelden en tuinvazen bepalen hier de sfeer. Het landgoed bleef door de aanleg van het Omleidingskanaal in de tweede helft van de 20e eeuw gevrijwaard van steeds grotere overstromingen van de Dinkel. Natuur en landschap werden zo behoed voor kanalisatie van de Dinkel.

Waterbeheer

Waterschap Vechtstromen doet het waterbeheer in Twente, het Vechtdal en in zuidoost Drenthe. De Dinkel is één van de rivieren die tegenwoordig weer een belangrijkere rol krijgen in het waterbeheer. Niet alleen voor de landbouw, voor recreatie en natuur, maar ook bij wateroverlast en hittestress in de zomer.

Meer weten over de watermolens en de andere gebouwen: www.singraven.nl/nl/landgoed/gebouwen

Meer weten over het waterschap: www.vechtstromen.nl

Deel belevenissen en foto’s via twitter @vechtstroment#watertour. Wij horen of lezen graag hoe het gras ligt en hoe het water kabbelt.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.