bostheater schrijft geschiedenis met scouts

De scouts maakten deel uit van een groot internationaal scoutingkamp, die hun kampement hadden opgeslagen bij Ada’s Hoeve aan de Zwolseweg in Ommen. Het evenement van de zevende-dags adventisten – een internationaal kerkgenootschap – wordt eens in de vier jaar gehouden. In 1986 was het ook al in Ommen, toen deden 1300 scouts uit heel Europa mee. In het bostheater werd een programma met zang en muziek opgevoerd en stond ook de religie centraal.

Het tot bostheater omgedoopte openluchttheater lag er tot voor enkele jaren terug vervallen bij. De toenmalige burgemeester van Ommen, Arend ten Oever, heeft zich ingezet om het openluchttheater weer nieuw leven in te blazen. Hiervoor is in 2009 de stichting Bostheater opgericht. Afgelopen jaren was er al regelmatig muziek, zang en voordrachten in dit theater te horen. Mede dankzij een forse subsidie van de provincie en de inzet van vrijwilligers kon het theater in 2013 flink worden opgeknapt. De zitplaatsen zijn aangepakt en de trappen veilig gemaakt. De toegangswegen zijn verhard en er is elektriciteit aangelegd. Daardoor kunnen de tribunes verlicht worden en kunnen artiesten gebruik maken van licht en geluid op het podium.

De bouw van het openluchttheater dateert uit begin 1948 en werd voor het eerst gebruikt tijdens het Pinksterweekeind in 1948 door de Vrijzinnig Christelijke Jeugd Centrale (VCJC) met bijna 4500 kampdeelnemers. Pinkster ’48 heette het evenement. De Nederlandse Spoorwegen had de stopplaats aan de spoorlijn – die vlak langs het kampterrein liep – hersteld, zodat voor bijzondere gebeurtenissen de treinen konden stoppen.

“Reeds ter gelegenheid van de officiële opening van het kamp en conferentieoord „De Besthmenerberg” waren de vele genodigden het er over eens dat het openluchttheater zijn weerga niet kent. Het is schitterend gelegen temidden van het prachtige hoge hout en de akoestiek is wonderbaarlijk. De ontwerper de heer J. Dekker uit Amsterdam heeft alle eer van zijn werk”, schreef de Zwolsche Courant destijds. Na Pinkster ’48 was Pinkster ’53 de volgende grote conferentie van de VCJC met bijna 2500 deelnemers en een heel warm weekeind. Tientallen bussen uit het gehele land brachten de conferentiegangers naar Ommen. De NS had iemand met een rode vlag gestuurd om de speciale Pinkstertrein te laten stoppen bij het stationnetje van de Besthmenerberg. Het was tevens de laatste Pinksterbijeenkomst. Financiële moeilijkheden staken een spaak in het wiel en kwam een einde aan de activiteiten van “Jeugdkampen”.

Op 11 juli 1953 werd het campingterrein van de Jeugdkampen door de Staat in erfpacht uitgegeven aan de stichting Vakantievreugd. In dat jaar werd ook het openluchttheater opgeknapt. Het openluchttheater biedt plek aan 3000 bezoekers.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.