Home / archiefcentraal / arnos avonturen langzaam haasten

arnos avonturen langzaam haasten

In het dorp Borger zijn we te gast. Niet omdat mijn schoonfamilie zo heet, dat is puur toeval. Nee, het betreft één van de zogenaamde Cittaslow gemeenten. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van o.a. leefomgeving, streekprodukten, gastvrijheid en cultuurhistorie tot de top behoren.

Cittaslow promoot het gebruik van moderne technologie gericht op de verbetering van de omgevingskwaliteit en de vervaardiging van voedsel dat bijdraagt aan het karakter van de regio. Ook bevorderen Cittaslows de dialoog tussen producent en consument.

De aanduiding moet uitgroeien tot een kwaliteitsmerk. Het zijn sterke gemeenschappen die er bewust voor kiezen om de levenskwaliteit van inwoners flink te verhogen. Iedereen moet kunnen genieten van voorzieningen die het leven gezonder, gemakkelijker en plezieriger maken.

Slow leven houdt in: je langzaam haasten. Op zoek naar het beste uit het verleden, om daar dankzij het beste van de hedendaagse en toekomstige mogelijkheden van te genieten. Vooral in een Cittaslow worden technologische mogelijkheden en moderne oplossingen goed benut om bewuster te leven.

Een groep Dalfser ondernemers, genaamd TSG (Toeristische Stimulerings Groep), zag dat ook in en poogde een jaar geleden om ook Dalfsen te laten aansluiten op het Cittaslow netwerk. Na een grondige verkenning concludeerde het college van B&W helaas dat Cittaslow niet het juiste middel is om Dalfsen te profileren. Ze zag daarom af van aanmelding als eerste Cittaslow-gemeente in Overijssel.

Behalve bij Dalfsen past dit gedachtengoed natuurlijk ook heel goed bij andere plaatsen. In Staphorst bijvoorbeeld is de combinatie van traditie en innovatie altijd heel goed toegepast.

Hopelijk sluit Staphorst wel aan. Dan kunnen we wat dichter bij huis gaan ervaren wat Cittaslow nu echt is.

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.