Home / archiefcentraal / 73 procent afval dalfsenaren gerecycled

73 procent afval dalfsenaren gerecycled

De inwoners van Dalfsen hebben er voor gezorgd dat 73 procent van hun afval hergebruikt kan worden Dat is meer dan voorgaande jaren en meer dan het landelijk gemiddelde van 60 procent. De eerste fase van omgekeerd inzamelen is een succes. Dat blijkt uit de grondstoffenmonitor 2013 van ROVA.

In 2013 is Dalfsen gestart met de eerste fase van Omgekeerd Inzamelen. De resultaten hiervan zijn duidelijk zichtbaar. De hoeveelheid restafval is gedaald van 149 kilo naar 110 kilo per inwoner (-26%). De hoeveelheid GFT-afval is gestegen van 76 kilo naar 154 kilo per inwoner (+103%). De hoeveelheid gescheiden kunststofverpakkingen is gestegen van 14 kilo naar 18 kilo (+29%).

Wethouder Klaas Agricola van de gemeente Dalfsen is zeer content met het behaalde resultaat: “Dat deze eerste fase zo succesvol is, is een verdienste van de bevolking. Dit succes danken we echt aan onze inwoners. Zij zijn degene die het afval moeten scheiden. En ik ben erg trots op de behaalde resultaten tot nog toe.”

Het scheiden van afval is goed voor het milieu en portemonnee van de inwoners. Door het gescheiden inzamelen en hergebruik van oud papier in de gemeente Dalfsen wordt de kap van ruim achttien hectare productiebos voorkomen. Door het gescheiden inzamelen en hergebruik van kunststof verpakkingen in de gemeente Dalfsen wordt het gebruik van 32 tankauto’s met ruwe olie als primaire grondstof voorkomen.

De vergister heeft 4.236 ton GFT-afval omgezet in 211.821 m3 groen biogas. Dit komt overeen met het gasverbruik van circa 132 huishoudens. Per inwoner is 240 kg minder CO2 uitgestoten dan wanneer al het afval verbrand zou worden. Een gemiddeld huishouden heeft in 2013 ongeveer 8 keer de grijze container laten legen. In 2012 was dit nog 10 keer. Daarnaast hoeven de inwoners niet meer te betalen voor de lediging van de GFT-container. Al met al een besparing van gemiddeld € 41,- per huishouden.

Het hoofddoel is 90% hergebruik en minder dan 30 kg restafval per inwoner in 2020. De inwoners van Hoonhorst hebben ook in 2013 laten zien dat dit mogelijk is. Ze staan in de landelijke top van afvalscheiders. Momenteel worden de plannen uitgewerkt voor de volgende fase. Hierbij worden de inwoners nog meer gestimuleerd om het afval te scheiden. In oktober wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.