wat een onzin dat europees aanbesteden

Opinie – Vervoersbedrijf TCR verloor een aantal grote aanbestedingen met als gevolg dat er vestigingen gesloten moeten worden. Een andere partij won die aanbestedingen en moet dus nu snel uitbreiden. Over een jaar of wat zijn er weer aanbestedingen. Dan kan het allemaal zo maar weer anders worden.

Bij de busbedrijven hebben we dat ook gezien. Connexxion komt, Ariva gaat, Ariva gaat Connexxion komt. Zo eens per drie/vier jaar moeten de bussen overgespoten worden en krijgen de chauffeurs een anderen baas.

Tegelijk krijgen bazen de kans lastige of oudere dure chauffeurs geen nieuw contract aan te bieden, maar in te zetten op jong en goedkoop personeel.

Tel uit je winst.

Europees aanbesteden is bedacht om te voorkomen dat overheden bedrijven kunnen bevoordelen. Dat doel is compleet gemist. In plaats daarvan zijn er – zoals je dat van onze regelgevers mag verwachten – aanbestedingsbureaus ontstaan die namens overheden aanbestedingen begeleiden. Dat kost tonnen aan voorbereiding en afhandeling, terwijl bedrijven die inschrijven duizenden euro’s duurder uit zijn wegens allerlei malle verplichtingen.

Als je een lokaal bedrijf de klus gunt, doet ie de voorbereidende werkzaamheden voor niks. Maar juist de lokale ondernemers komen vaak niet in aanmerking voor de klus vanwege die regeltjes van dat dure aanbestedingsbureau. Dat je bijvoorbeeld recent een klus van 1,5 keer de waarde van het project gedaan moet hebben. Dan sluit je eigen werkgevers, die eigen lokale werknemers aan het werk hebben, uit.

Zijn er eigenlijk wel voordelen aan Europees aanbesteden?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.