von martels samen keten

In de gemeente Dalfsen zijn keten belangrijke ontmoetingsplekken. De keten vormen al jarenlang een belangrijk onderdeel van de jeugdcultuur in onze omgeving. Het blijkt dat één derde van de jongeren wel eens een keet te bezoekt.

Als gemeente willen wij vooral dat keten veilig zijn. Een veilige keet is brandveilig, er wordt onder de toegestane leeftijdsgrens niet gedronken en boven de 18 wordt verantwoord met alcohol omgegaan. Deze uitgangspunten zijn denk ik genoeg bekend. Maar hoe denken jongeren hier eigenlijk over?

Voor het antwoord hierop werd ik vorige week op mijn wenken bediend.

Jongeren van 12 tot 14 jaar van het Agnieten College uit Nieuwleusen presenteerden een rapport met de naam “SamenKeten”. Het gaat met name over de keten van mogelijkheden rond de relatie jongeren en alcohol. In het rapport leggen de jongeren op een creatieve, concrete en open manier verbindingen tussen de diverse partijen die betrokken zijn bij het onderwerp jongeren en alcohol.

Alle betrokken partijen worden in de conclusies betrokken. Van supermarkten, ouders, buren, media, politie, gemeente, politiek, jongerenwerk, scholen, sportverenigingen tot horeca, ze worden als een keten met elkaar verbonden. Het heeft geresulteerd in een groot aantal bruikbare tips en adviezen. De jongeren en hun begeleider (Mink de Vries) wil ik hiervoor hartelijk bedanken.

Één van de opmerkelijkste conclusies was dat men streng oordeelt over leeftijdsgenoten die al veel drinken. Nog kwalijker vinden ze de ouders die dat drinkgedrag van hun kinderen toelaten. Jongeren wijzen erop dat zij best verantwoordelijkheid kunnen dragen, ze vragen echter wel om duidelijkheid en afbakening van grenzen. Wat dat betreft biedt dit ouders ook houvast, ook omdat bekend is dat strenge regels vooral een preventieve werking hebben in de fase dat jongeren nog niet of nauwelijks drinken. Als jongeren eenmaal begonnen zijn met regelmatig alcohol te drinken, heeft het stellen van regels nog maar weinig invloed.

Maurits von Martels

Wethouder gemeente Dalfsen

m.vonmartels@dalfsen.nl

twitter: @mvonmartels

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.