Home / archiefcentraal / voldoende voor scopiecentrum ropcke zweers

voldoende voor scopiecentrum ropcke zweers

Het Endoscopiecentrum in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg heeft voldoende capaciteit voor de extra toeloop van mensen die ten gevolge van het bevolkingsonderzoek op darmkanker voor nader onderzoek komen. De Saxenburgh Groep, waartoe het ziekenhuis behoort, heeft tijdig geanticipeerd op deze ontwikkeling door de capaciteit van het centrum vorig jaar uit te breiden.

Het RIVM liet vorige week weten dat ziekenhuizen het aanbod van patiënten voor darmonderzoek niet aankunnen. Oorzaak hiervan is dat het aantal mensen dat deelneemt aan het onderzoek groter is dan verwacht; 68% in plaats van 60% opkomst in de proefregio.

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis heeft in het scopiecentrum capaciteit voor acht plekken per week voor mensen vanuit het bevolkingsonderzoek. Daarnaast is de capaciteit maximaal beschikbaar voor alle andere scopieën buiten het bevolkingsonderzoek. “Wij hebben geen problemen met het aanbod van patiënten,” laat zorgondernemer Ingrid de Jong van de Saxenburgh Groep weten. “Wij hebben ons scopiecentrum vorig jaar vernieuwd en uitgebreid. Er was voor onze regio berekend dat we op jaarbasis 350 scopieën naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek zouden krijgen. We zitten tot en met juni op bijna 160. We zitten hier nu dus nog onder. Bovendien hebben we de mogelijkheid om de capaciteit nog verder uit te breiden”.

De wachttijd voor een colonscopie (darmonderzoek) is maximaal één week. “Dat is kort en geldt overigens voor alle patiënten die voor een scopie komen, niet alleen naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek. Een gastroscopie (slokdarmonderzoek) bijvoorbeeld kan vaak al binnen twee dagen,” geeft Ingrid de Jong aan. “De mensen kunnen bij ons snel en dichtbij huis terecht voor hun onderzoek.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.