tweede vogezenrit over bekende cols

‘Wat we vandaag zagen, gaan we deze Tour nog veel vaker zien.’ Onze Man begint zijn verhaal weer eens met een cryptische uitspraak. Natuurlijk vragen we hem nadere uitleg. ‘Contador en Nibali die elkaar beloeren’, duidt hij zich nader. ‘Terwijl Kadri op weg was naar de etappezege, maakten de twee grote kanshebbers voor de eindzege er een pas-de-deux van’, had Onze Man gezien.

De slotklim van Gérardmer naar La Mauselaine was maar 1,8 kilometer met een gemiddelde stijging van 10,3%. De twee matadoren waren vooral met elkaar bezig, maar de anderen konden hun wiel desondanks niet volgen. Uiteindelijk pakte Contador een paar seconden terug op de huidige gele truidrager. ‘Ik vind het wel mooi zo’, vindt Onze Man, ‘Contador moet veelvuldig aanvallen, dat maakt de Tour levendig en onvoorspelbaar. Voor mannen als Mollema, Valverde en Porte zou dat wel eens desastreus kunnen zijn, die gaan steeds terrein verliezen.’

Vandaag blijft de Tour in de Vogezen. ‘Ik overweeg er na de Tour op vakantie te gaan, het lijkt me een mooi gebied. Het is middengebergte, de Col de la Schlucht en de Grand Ballon zijn bekende cols die vanmiddag op het programma staan. Die wil ik ook wel eens beklimmen.’ We vragen Onze Man waarom hij nog twijfelt. ‘Toen de etappe begon, was het prachtig weer, maar het ging regenen. Het regent me te vaak daar, het is er niet voor niks zo groen.’

Wat gaat het vandaag worden. ‘Er is geen finish bergop, Contador pakt geen seconden terug op Nibali. Wel is het de hele dag op en af, de sprinters hebben net zo min kansen. Als er een redelijk grote groep wegkomt, kan zo’n vlucht goed stand houden. Hopelijk zitten er Nederlanders in als Langeveld, Kruijswijk of Slagter. Maar misschien zien we Schleck ook weer eens van voren.’

Meer foto's