regelluwe neemt papierwerk werkgevers over

Een beperkte, duidelijke set regels bij het aan de slag helpen van mensen met een arbeidsbeperking in plaats van het woud waar veel werkgevers in verdwalen. Daarvoor hebben diverse wethouders en werkgevers uit de regio woensdag hun handtekening gezet. Op die datum gaat officieel de pilot ‘regelluwe regio’ van start. Het regelluwe kader moet het voor werkgevers eenvoudiger maken om mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, aan het werk helpen.

In een halfjaar is in de regio Zwolle het woud aan regels van partijen die betrokken zijn bij het aan de slag helpen van mensen met een beperking (gemeenten, UWV en commerciële aanbieders) geïnventariseerd en teruggebracht tot een overzichtelijke set regels, waarvoor minder papierwerk nodig is. Gebruik van het regelluwe kader moet de procedure voor werkgevers gemakkelijker maken, zodat zij gemakkelijker en sneller mensen met een beperking kunnen inzetten. Zo gaat de werkgever zelf de loonwaarde vaststellen en de begeleidingsnoodzaak. Bovendien krijgt een deelnemende werkgever een vaste contactpersoon (naar keuze) die adviseert, bemiddelt en regelt.

Ommen

Wethouder Ko Scheele van de gemeente Ommen zegt dat dit ook voor bedrijven in de gemeente Ommen geldt: “Maar wij gaan wel meer maatwerk toepassen. Bedrijven kunnen zich melden bij de gemeente. Dan wordt samen met een vaste contactpersoon gekeken naar de mogelijkheden hoe we zijn vraag kunnen invullen en wat daarvoor nodig is aan ondersteuning. Op deze wijze kunnen meer mensen een beperking ingezet worden bij bedrijven en wordt uitvoering gegeven aan het Sociaal akkoord en de Participatiewet.”

Dalfsen

“De participatiewet en Reggelluwepast in de gedachte die al een tijd leeft in Dalfsen”, zegt wethouder Ruud van Leeuwen van de gemeente Dalfsen. Wij als gemeente staan dichter bij de burger en de cliënten dan de landelijke overheid. Om die reden heeft de Raad al in 2012 besloten om uit de Gemeenschappelijke Regeling van de WEZO te willen treden. Na een lange periode van praten met de vier overige partners, te weten Zwolle, Zwartewaterland, Hattem en Raalte lijkt er nu schot in de zaak te komen. Het college van Zwolle heeft de bereidheid uitgesproken om alle aandelen van de NV WEZO te willen overnemen.”

Van Leeuwen: “Er zijn inmiddels drie voorlichtingsbijeenkomsten geweest met de werknemers, ook die van WEZO en Larcom worden hierin betrokken. We zijn voornemens om alle medewerkers van WEZO en Larcom met een WSW-indicatie, die op 1 januari 2015 in dienst zijn, over te nemen en te plaatsen bij de buitendienst van Dalfsen. Daarnaast blijft de gemeente Dalfsen de diensten afnemen van WEZO voor de groep mensen die aangewezen zijn op beschut werk binnen bij de WEZO/Larcom zelf.”

Pilot

Als het regelluwe kader alle verwachtingen waarmaakt, kan het een voorbeeld zijn voor andere arbeidsmarktregio’s. Dit helpt veel meer werkgevers om ruimte te maken voor mensen met een arbeidsbeperking en zo bij te dragen aan de 100.000-banenafspraak uit het Sociaal akkoord en het buiten de deur houden van het quotum, waaraan elke werkgever met meer dan 25 medewerkers moet voldoen, als de gezamenlijke werkgevers te weinig werkplekken realiseren.

De pilot Regelluwe regio maakt deel uit van een groter geheel: Werkgevers gaan inclusief, een project waarin nog twee pilots plaatsvinden: de business case en het 7.500-banenplan. In dit project bereiden veel werkgevers zich met behulp van werkgeversvereniging AWVN en De Normaalste Zaak en met medewerking van VNO-NCW/MKB-Nederland voor op de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015. Meer informatie over het project staat op www.werkgeversgaaninclusief.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.