onze man kiest drie sprinters als kopman

‘Drie kopmannen moet ik dus kiezen.’ Stoïcijns vervolgt Onze Man zijn verhaal van gisteren. Toen vertelde hij dat hij als echte wielerliefhebber verguld is van de spelregels van het Tourspel van Vechtdal Centraal. ‘Ik mag drie kopmannen aanwijzen, uit mijn selectie van twintig. Ik voel me net Louis van Gaal, die met Van Persie, Robben en Kuyt drie aanvoerders in zijn team heeft.’

Toch gaat volgens Onze Man zijn eigen vergelijking mank. ‘Aanvoerders zijn in de eerste plaats teamspelers, de wegkapiteins van het voetbal, zeg maar. Kopmannen zijn echter de afmakers van het wielrennen. De vergelijking tussen het wielrennen en het voetballen doet ons duizelen. ‘Kent het wielrennen ook doelmannen’ vragen we hem. ‘Er rijden inderdaad een stuk of wat mannen in geheel eigen shirts, de nationale kampioenen van hun land’, krijgen we als ontwijkend antwoord.

Wie zijn volgens Onze Man de aanvoerders van het wielrennen, zijn dat de aanvallers, klimmers, tijdrijders of sprinters. ‘De aanvallers zijn te vergelijken met de backs, die plotseling de aanval kiezen. De klimmers zijn de dartele middenvelders die met slimme steekpasses ruimte maken. En de tijdrijders, dat zijn de noeste kilometervreters, de verdedigende middenvelders. De sprinters, dat zijn de spitsen die scoren, de mannen die als eerste juichen, die het teamspel afronden. Dat worden mijn kopmannen. Cavendish voorop, want die gaat in eigen land van start en daar flink uitpakken. Maar ook Kittel en Sagan zet ik als kopman in, zeker en vast’, aldus Onze Man.

We komen op de doelmannen terug, heeft het wielrennen nu wel of geen doelmannen? We zien Onze Man peinzen. ‘Tja, een doelman zorgt ervoor dat een tegenstander niet wint. De mannen die met een demarrage meespringen, en geen meter kopwerk doen, zou je de doelmannen van het wielrennen kunnen noemen. De mannen die aanpikken, aan je broek hangen, hun karretje aanhaken, de wieltjeszuigers, zich in een zetel naar de finish laten rijden: dat zou je de doelmannen van het wielrennen kunnen noemen.’

Ook meedoen met het Tourspel? Klik hier

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.