Home / archiefcentraal / ommer bissingh kunst en kids en jaarmarkt

ommer bissingh kunst en kids en jaarmarkt

“Terwijl de kinderen genieten van allerlei leuke spelletjes, kunnen de kunstenaars hun kunsten vertonen aan de bezoekers”, vertelt Erna Prenger. “Hoe het thema ‘water’ terugkomt deze dag? Daar kom je wel achter als je op woensdag 23 juli naar de Ommer Bissingh komt.”

Het Kids-gedeelte ziet er dit jaar iets anders uit dan vorige edities. “Voorgaande jaren waren er vooral veel kleinere activiteiten”, verduidelijkt Leonie Rensink. Dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen om een grote attractie neer te zetten. “Er komt een grote versie van het populaire spel ‘Stef Stuntpiloot’. De kinderen staan hierbij op een soort pilaar en moeten springen wanneer de grote, ronddraaiende balk op ze af komt. Daarnaast werken we samen met Intertoys Ommen. Zij leveren onder andere een gewone versie van Stef Stuntpiloot aan, waar de kleine kinderen mee kunnen spelen. Het wordt echt een geweldige belevenis.”

De combinatie tussen Kunst & Kids wordt nog eens extra duidelijk wanneer een speciaal kunstproject voor en door kinderen ter sprake komt. “De artiest Dikkie verzorgt graffitiworkshops voor kinderen. Dikkie is een professionele graffitiartiest en gaat samen met de kinderen aan de slag voor een bijzonder project”, vertelt Karin Stegeman. “Samen met Dikkie mogen de kinderen letters maken. Deze letters moeten uiteindelijk een groot bord vormen met de tekst ‘Kunst & Kids’ erop. Ieder kind maakt dus een stukje van dit bord. En dat bord wordt dan uiteindelijk op de komende Kunt& Kids-dagen gebruikt. Fantastisch toch!”

Water

Het thema water komt bij de kinderen pas echt terug bij het ‘hengelen’. “Tijdens de vorige edities van Kids konden de kinderen altijd schatgraven. Maar hengelen past natuurlijk nog beter bij het thema van dit jaar”, zegt Danielle Weitkamp. Kinderen kunnen uit een bak met water prijzen hengelen. En om het nog mooier te maken, komt de brandweer ook nog eens langs. Kinderen kunnen dan met een echte brandweerspuit dingen omspuiten. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het is om brandweerman te zijn. Koggel Springkussens zorgt voor wat lekkers voor de kinderen en regelt natuurlijk ook de springkussens.

Maar er is nog veel meer te doen. Zo kunnen kinderen knutselen en meedoen aan een dansworkshop die gegeven wordt door Profitgym. Deze zal plaatsvinden op het podium op de Markt, net zoals de spetterende optredens van het animatieteam van de Beerze Bulten. Verder zorgen Camping de Zandstuve en Sprookjescamping de Vechtstreek voor verscheidene optredens. De campings komen met hun eigen bus en animatieteam om een show voor de kinderen te verzorgen die ze nooit meer zullen vergeten.

Natuurlijk is er ook dit jaar weer een kleedjesmarkt. Al jaren is de kleedjesmarkt één van de publiekstrekkers van de Kidsdag. De hele dag door kun je hier terecht voor allerlei leuke spulletjes. Zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen dus. Meer informatie over de kleedjes markt vindt je elders in deze glossy.

Net als vorig jaar rijdt ook tijdens deze Kunst & Kids-dag weer de Mini Express Kindertrein door het centrum van Ommen. “Het kindertreintje rijdt door het centrum en je kunt meerijden tegen een kleine vergoeding. Het verbindt alle verschillende activiteiten in het centrum. Vorig jaar was het treintje een groot succes en dat verwachten wij ook dit jaar weer.”

Kunst

Tijdens het Kunstgedeelte van de Kunst & Kids-dag staat de kunstmarkt centraal. De markt bestaat dit jaar uit maar liefst 36 kunstenaars die allemaal ook nog eens actief aan het werk zijn. De kunstenaars zijn dus tijdens de markt kunst aan het maken. Zo kun je precies zien hoe zij te werk gaan. Bovendien is er overige kunst te zien en kun je kunst kopen. “Kunstenaars willen heel graag op deze markt staan”, vertelt Thea Dijkema. “Op dit moment is er zelfs een wachtlijst. Je ziet op de markt verschillende disciplines. Zo staan er schilders, keramisten en glasfusion. En bovenal is de markt natuurlijk gewoon hartstikke gezellig.”

Ook buiten de kunstmarkt om is er genoeg te doen. Zo gaat Louise Bramer, een bekende portrettekenares, portretten maken van bezoekers. Daarnaast komt verhalenverteller Loek Boer als nieuw onderdeel van de dag. “Waar zijn verhalen over gaan is nog niet bekend, maar ze gaan in ieder geval interessant worden voor zowel volwassenen als kinderen.”

Net als vorig jaar komt er ook dit jaar weer een bodypainter. “Zij was er vorig jaar ook en dat was heel erg mooi. Maar omdat het vorig jaar heel slecht weer was, hebben veel te weinig mensen dit kunnen zien. Ze neemt zelf een model mee die ze op dat moment gaat schilderen. Het is echt kunstig om te zien wat ze doet. Vorig jaar deed ze iets met bouwstenen en nu gaat ze, hoe kan het ook anders, iets met water doen.”

Daarnaast komt er ook nog een papierentheater. Dat is een minitheater voor zes tot acht personen. Ina Frikken verzorgt hier doorlopend voorstellingen. Zij heeft samen met haar man Ton Vincent papierentheater Horus opgezet. Ton verzorgt de muzikale omlijsting op de momenten dat er geen voorstelling is. “Hij speelt jaren ’60 muziek en dat is heel gezellig”, zegt Erna.

Op de Kunstdag kun je zien dat kunst heel breed is, van theater en een verhalenverteller tot een bodypainter. Daarnaast is er een goede band geregeld die behoorlijk bekend is in Ommen. Maar wie dat is, dat blijft nog even een verassing.”

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.