in bijstand vrijwilligerswerk doen

Opinie – De Eerste Kamer heeft afgelopen week een wet aangenomen die het land gaat veranderen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor zorg en werk, ze krijgen daarbij de vrijheid mensen in de bijstand te verplichten actief iets te laten doen. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Goeie zaak?

Als je ziet wat dit kabinet allemaal al aangepast heeft, dat is bewonderingswaardig. Leeftijdsgrens voor drinken omhoog. Roken in álle cafés verboden. Ouderen voor hun eigen kosten laten opdraaien. Studenten niet per definitie geld geven… Nog even los van of je het er mee eens bent, voor een minderheidskabinet is dat nog al wat!

Het lijkt een pakket maatregelen waarmee we als land afstevenen op echte participatie: je moet er wat voor doen om van de maatschappij wat te maken, maar de staat steunt je als je niet mee kunt komen. Dat is rechts en links denken bij elkaar. Hoeveel je er voor moet doen en hoeveel de staat je steunt, dat is het speelveld voor de politiek.

Dat speelveld wordt voor wat betreft bijstand en vrijwilligerswerk bij gemeenten neergelegd. Die krijgen de verantwoordelijkheid over werken of niet werken van hun burgers. Dat lag bij het Rijk, maar de gedachte is dat een gemeente haar burgers beter kent, zodat er meer op maat geleverd kan worden. Dus nu komt een werkloze bij de gemeente en dan weet de ambtenaar precies wie hij voor zich heeft: ‘twee jonge kinderen, net gescheiden, huismoeder’ of ‘iedere maandagmorgen ziek vanwege zondagavond te lang in de kroeg’.

De gemeente mag ook bepalen of ze mensen in de bijstand – daar kom je in als je langer dan een bepaalde periode werkloos bent – verplicht iets laten doen. Daar zitten twee gedachten achter. Enerzijds geeft dat een vast ritme, anderzijds doe je iets terug voor je uitkering.

We zijn razend benieuwd wat Ommen en Dalfsen gaan beslissen. We zijn ook razend benieuwd wat de bevolking haar volksvertegenwoordigers adviseert.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.