Home / archiefcentraal / eerste mini hartmonitor in ziekenhuis hberg

eerste mini hartmonitor in ziekenhuis hberg

De Saxenburgh Groep heeft dinsdag de eerste Reveal LINQ TM-hartmonitor, het kleinste implanteerbare hartmonitorsysteem dat momenteel op de markt is, geplaatst bij een patiënt. De implantatie vond plaatst in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, onderdeel van de Saxenburgh Groep. De ingreep is succesvol verlopen.

De Reveal LINQ is sinds medio maart 2014 op de markt. Het apparaatje is ongeveer zo groot als twee luciferhoutjes naast elkaar en is daarmee meer dan 80% kleiner dan andere implanteerbare hartmonitoren. Het is onderdeel van een krachtig systeem dat artsen in staat stelt om het hartritme van een patiënt drie jaar lang continu en draadloos te monitoren. De mini hartmonitor is MRI-veilig. Dit betekent dat patiënten, indien nodig, een MRI-scan kunnen ondergaan. Dit onderzoek kan overigens ook bij de Saxenburgh Groep plaatsvinden. Het Hardenbergse ziekenhuis beschikt over een kwalitatief hoogwaardige open MRI. Door het open systeem hoeven patiënten niet in een tunnel plaats te nemen.

Minder belastend

Bas van Bemmel, cardioloog in de Saxenburgh Groep heeft – geassisteerd door gespecialiseerd laboranten Gretha Berenst en Bennie Prenger – dinsdag 22 juli de eerste mini hartritmemonitor succesvol geïmplanteerd in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. “Bij mensen met sporadische onwelwordingen of verdenking op ritmestoornissen kunnen we gedurende zeer lange tijd het ritme in de gaten houden. Voorheen waren de apparaatjes die we gebruikten een stuk groter en daarmee ook het litteken en de zichtbaarheid ervan onder de huid. De nieuwe Reveals zijn veel kleiner en daarmee veel makkelijker in te brengen onder de huid en derhalve ook minder belastend voor de patiënt,” aldus de cardioloog.

Nauwkeurige diagnose

Te denken valt aan toepassing bij patiënten met symptomen zoals duizeligheid, hartkloppingen, flauwvallen en pijn op de borst die kunnen wijzen op hartritmestoornissen en voor patiënten met een verhoogd risico op dergelijke stoornissen. Met de Reveal LINQ TM krijgt de cardioloog een betrouwbare registratie van de hartactiviteit van de patiënt, die het stellen en opvolgen van een nauwkeurige diagnose mogelijk maakt.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.