arnos avonturen zegevieren

Onze kinderen mogen oogsten wat hen toekomt, na een seizoen hard werken. En ze mogen dat plezier delen. Prachtig om te zien hoe triomfantelijk kinderen kunnen zijn om wat ze geleerd, gedaan of gemaakt hebben.

Een goed schoolrapport is reden voor opgetogenheid. Kleine stappen vooruit op papier zijn in werkelijkheid soms grote sprongen. Zeker als we weten hoe moeilijk het voor sommige kinderen is. Als we vinden dat ze er met de pet naar gegooid hebben, dan is dit natuurlijk bij uitstek een goed moment voor een ernstig gesprek over ambities, discipline en de juiste keuzes maken in het leven. Niemand bereikt immers iets zonder hard te werken, hoe groot je gaven ook zijn.

Hele generaties voor ons zijn opgegroeid zonder dat ze ooit iets van trots bij hun ouders hebben kunnen bespeuren. Want trots werd vroeger ook wel gezien als eigendunk of hoogmoed. Je mocht eigenlijk alleen trots zijn op een uitzonderlijke prestatie, en dan nog mocht je je daar niet op laten voorstaan.

Vroeger was het dus niet zo vanzelfsprekend dat je trots was op je kinderen. Trotsheid werd zelfs als een zonde gezien. Sterker nog: de eerste en de ergste, waar andere zonden uit voortkomen.

Maar zo nu en dan trots zijn op je kinderen kan natuurlijk absoluut geen kwaad. Voor kinderen is het juist goed om zo af en toe duidelijk te merken dat hun ouders trots op hen zijn. Stilstaan bij wat goed gegaan is omdat je er je best voor hebt gedaan is heel nuttig en fijn.

Kinderen leren dan dat het zin heeft om ambities te hebben en iets te presteren zodat hun zelfvertrouwen groeit. Natuurlijk mogen we anderen geen naar gevoel geven met onze trots, niet opscheppen of neerkijken op anderen die minder fortuinlijk zijn.

Tel je zegeningen, vier je zeges en geniet van deze welverdiende zomervakantie!

Arno van Dijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.