Home / archiefcentraal / vechtdal wandelvierdaagse info per dag

vechtdal wandelvierdaagse info per dag

Wandelen in het Vechtdal is wandelen door het mooiste gebied van Nederland. Je hebt er bossen, weiden, heuvels, zandverstuivingen, rivierduinen en landgoederen. Dat Ommen in 2013 werd verkozen tot mooiste wandelgemeente in ons land, is dan ook geen wonder. Want nergens kom je in korte tijd zoveel verschillende landschappen tegen als in het hart van het Vechtdal.

Van dinsdag 25 tot en met zaterdag 28 juni wordt opnieuw de inmiddels nationaal bekende Vechtdal Wandelvierdaagse gehouden. Dit wandelevenement trekt bezoekers uit het hele land. Sommige wandelaars lopen hem als voorbereiding op de Nijmeegse, anderen gewoon om te genieten van de mooie omgeving, de unieke flora en fauna en de gemoedelijkheid van het Vechtdal.

Met afstanden van 15, 25 en 40 kilometer is dit een evenement om niet te missen. Kijk voor meer info en kaarten op www.wandelvierdaagse.nl

Dag 1

De aftrap voor de Vechtdal Wandelvierdaagse wordt gegeven bij Hotel Haersholte in Dalfsen. De route voert vervolgens deels langs de bebouwde kom van Dalfsen en buigt dan af naar de Vecht. Daarna lopen de wandelaars kilometers ver langs bossen en weiden en steken de Vecht over via de sluis. Na gedane arbeid is het goed rusten bij Camping Boerhoes, om daarna weer fris op pad te gaan richting Hoonhorst. “Een prachtige route”, vindt route-uitzetter Henk Kerssies. “Hoewel ik in het Vechtdal woon, kende ik dit gebied nog totaal niet. Ik moet zeggen dat ik het erg verrassend vindt. Alleen al van het uitzetten van de route heb ik genoten, terwijl het toen nog hartje winter was en er geen blad aan de bomen zat. Deze eerste dag smaakt beslist naar meer!”

Dag 2

Op dag twee wordt er gestart bij camping Bergzicht in Giethmen. Vandaag is de tuin van het Vechtdal aan de beurt: Landgoed Eerde en een deel van de Archemerberg. De favoriete route van mede-routeuitzetter Henk Vedder, die in de loop der jaren toch al heel wat van Nederland én Europa heeft gezien. “Met name landgoed Eerde is prachtig. Je loopt er door de schoonheid van eeuwen geleden. Eerde bestaat grotendeels uit een coulisselandschap van akkers, weilanden, houtwallen, bos en heideveldjes. Een deel van Eerde is ooit aangelegd door baron van Pallandt en is daarmee geen natuurlijk bos, maar een park met zichtlijnen naar het kasteel. De beplanting, de routes, het is allemaal even mooi. Als ik hier loop, dan kom ik helemaal tot rust.”

Dag 3

“We lopen toch wel een deel van de Rheeze-route?”, was een vraag die per mail veelvuldig werd gesteld door de vaste deelnemers van de Vechtdal Wandelvierdaagse. Het antwoord is natuurlijk een volmondig JA. Want de Rheeze-route zette Hardenberg in het afgelopen jaar in één stap op de nationale wandelkaart. Na Ommen werd deze Vechtdalgemeente namelijk genomineerd als wandelgemeente van het jaar. Er volgde een spannende tijd, waarin wandelliefhebbers konden stemmen op de drie genomineerde gemeenten. Hardenberg stemde veelvuldig. Ook bekende namen als Anja Dalhuisen en Radio 538-dj Edwin Evers deden er alles aan om Hardenberg te promoten, maar het mocht niet baten. Na een nek aan nekrace, eindigde Hardenberg op de tweede plaats. Toch is wethouder René de Vent tevreden met de eindklassering. “De nominatie heeft veel bekendheid gegeven aan wandelen in de gemeente Hardenberg. Dit moeten we aangrijpen om Hardenberg zelf als wandelgemeente op de kaart te zetten.” En dat doet de Vechtdal Wandelvierdaagse met de route van dag 3.

Dag 4

De vierde en laatste dag wordt traditioneel begonnen op camping De Koeksebelt, letterlijk en figuurlijk in het hart van het Vechtdal. “Die laatste dag is qua route meestal fantastisch mooi, maar ik loop hem altijd met een tikje droefheid in mijn hart”, bekende Marga Janmaat uit Den Haag vorig jaar na afloop van het evenement. “Waarom ik een tikje treurig ben? Omdat deze dag alweer de laatste is van de Vechtdal Wandelvierdaagse en ik weer een heel jaar moet wachten tot we weer kunnen. Natuurlijk loop ik de rest van het jaar ook veel en zou ik best op vakantie kunnen gaan in het Vechtdal, maar het gaat me ook om de sfeer. De wandelvierdaagse is gewoon altijd supergezellig. Je ontmoet er leuke mensen en het is allemaal geweldig goed verzorgd. Neem nou deze laatste dag. Er staan misschien geen mensen met gladiolen langs de weg, maar er is altijd livemuziek aanwezig en iedereen kletst gezellig met elkaar. Het is gewoon één groot feest.”

Doe mee met de Vechtdal Wandelvierdaagse

De Vechtdal Wandelvierdaagse wordt gehouden van 25 t/m 28 juni. Er zijn routes van 15, 25 en 40 km. Iedere dag wordt er gestart vanaf een andere locatie.

25 juni Hotel Haersolte – Dalfsen

26 juni Camping Bergzicht – Giethmen

27 juni Camping de Kleine Belties – Hardenberg

28 juni Camping de Koeksebelt – Ommen

Kijk voor meer info en kaartverkoop op www.vechtdalwandelvierdaagse.nl

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.