Home / archiefcentraal / scheele kunst en vliegwerk

scheele kunst en vliegwerk

Een jaar geleden reed ik naar huis met een baksteen op de achterbank. Op die steen was een plaatje gemonteerd met de tekst: ‘bouwen aan de cultuurprijs van Ommen’. In feite een opdracht van een aantal actieve Ommenaren aan mij om een cultuurprijs in te stellen. En dat is gelukt. Vorige week zaterdag mocht ik de eerste winnaar van deze cultuurprijs bekendmaken: het Bostheater.

Het Bostheater is het positieve antwoord op de vraag: “Geven wij wel voldoende podium aan onze cultuur?”. Het Bostheater biedt vrij toegankelijke programma’s gemaakt door amateurs en beroepsgezelschappen. Geschikt voor jong en oud, voor inwoners van Ommen en toeristen. Voor elk wat wils en dat alles met een organisatie die bestaat uit vrijwilligers. Al met al een zeer verdiende winnaar.

De uitreiking van de cultuurprijs was een mooi slotstuk van een geslaagde Week van de Amateurskunst in het Vechtdal. In Ommen waren er elke dag activiteiten en voor elk wat wils. Exposities binnen en buiten, optredens van zanggroepen, workshops tekenen, beelden maken en graffity spuiten. Ook onze beroepskunstenaars lieten zich van hun beste kant zien, zoals in het Wijksteunpunt Nijenhaghen. Zelfs de poëzie en de verhalenvertellers kwamen aan bod. Voor de kinderen was er een kinderkunstpuzzeltocht.

We sloten af in de feesttent bij Space Art Vliegeractiviteiten. Rik Simons had met kinderen van de basisschool St Bernardus en van de Baalderborg fraaie vliegers gemaakt die vol trots in de lucht werden gezet. Nu zeggen ze wel eens dat iets met kunst en vliegwerk in elkaar is gezet. Daar was nu beslist geen sprake van! Prachtige en originele tekeningen maakten mij duidelijk dat het gezegde: ‘geen kunst aan’ niet op gaat voor Ommen. Dat is het moment dat ik denk: “Kunst is voor iedereen. Het is de kunst om het van iedereen te maken”.

Ko Scheele, koscheele@ommen.nl

PS Deze column is de laatste van mij als lid van het oude college van B&W van Ommen. We nemen afscheid van Ilona Lagas. Ilona, dank je wel voor 4 fijne jaren. Af ten toe hebben we met kunst en vliegwerk de touwtjes moeten vasthouden, maar het resultaat na die vier jaren mag er volgens mij zijn!

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.