Home / archiefcentraal / oncologische samenwerking saxenburgh

oncologische samenwerking saxenburgh

Om de continuïteit en kwaliteit van de medisch oncologische zorg in de regio Vechtdal en Coevorden te kunnen waarborgen, is de Saxenburgh Groep de samenwerking aangegaan met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Medische oncologie is de niet-chirurgische zorg voor kankerpatiënten en gaat over de behandeling met medicijnen. De samenwerking betekent dat specialisten over en weer op locatie komen voor kennisoverdracht en behandeling van patiënten. In deze vorm is de verbintenis tussen beide organisaties de eerste in het noorden van het land.

Het kwaliteitslabel van het UMCG garandeert dat deze zorg voor de patiënten in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Dagziekenhuis te Coevorden, beide onderdeel van de Saxenburgh Groep, blijvend voldoet aan de meest recente kwaliteitseisen. Eén van deze kwaliteitseisen is, dat er twee in het ziekenhuis werkende medisch oncologen geregistreerd zijn. Hiertoe volgt enerzijds Ruud Blankenburgh, één van de internisten in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, de opleiding tot medisch oncoloog in het UMCG. Daarmee sluit zijn kennis aan bij de nieuwe kwaliteitseisen. Anderzijds leidt de samenwerking tot de inzet vanuit het UMCG van een tweede medisch oncoloog in Hardenberg en Coevorden, in dit geval in de persoon van Boelo Poppema.

“Met de samenwerking kunnen we met de artsen in de regionale ziekenhuizen onze kennis uitwisselen op het gebied van medisch oncologische zorg. Zo blijft voor patiënten kwalitatief hoogwaardige medisch oncologische zorg in de regio beschikbaar en op elkaar afgestemd,” zegt de Groningse oncoloog Poppema over de samenwerking tussen UMCG en Saxenburgh Groep. Medische oncologie gaat over niet operatieve zorg voor kankerpatiënten, denk daarbij aan chemokuren, hormoontherapie (bijvoorbeeld bij borstkanker) en immunotherapie.

Blankenburgh voegt hieraan toe: “We werken allemaal met dezelfde kwaliteitsprotocollen. Daardoor sluit de zorg naadloos op elkaar aan. Wanneer een patiënt naar het UMCG moet voor een complexe medisch oncologische behandeling, kunnen wij waar mogelijk de nazorg prima bieden in het eigen ziekenhuis, dichtbij de patiënt in de buurt. Wel zo prettig voor patiënt en familie.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.