Home / archiefcentraal / kijk op het vechtdal vergrijzing verzilvering

kijk op het vechtdal vergrijzing verzilvering

De Verenigde Naties hebben een internationaal actieplan over vergrijzing aanvaard en de eerste oktober uitgeroepen tot internationale dag van de ouderen. Ouderen staan dus op de agenda. Wij ouderen, -ik ben zelf ook oudere-, moeten dus wel een maatschappelijk probleem zijn. Waarom? Hoe denken we eigenlijk over ouderen? De ouderen om ons heen zijn wijs en geduldig, zijn een toevluchtplaats voor kinderen en kleinkinderen. We waarderen hun prestaties, hun ervaring en overzicht.

Maar praten we of de oudere in het algemeen, dan komen ze er niet zo goed af. Ze zijn rijk, hun recht opeisend en bang dat ze tekort komen. Staan afwijzend tegen alles wat nieuw is en zijn een blok aan ons been. Natuurlijk: huisvesting en zorg voor ouderen willen we best regelen. Daar hebben we later ook zelf nog gemak van. Maar voor de rest klagen we over ouderen die het verkeer ophouden of met hun paar boodschappen caissières en andere klanten gek maken.

Terwijl ouderen juist een belangrijke rol in de samenleving hebben: Mensen te doen stilstaan bij echt belangrijke zaken. Ouderen een probleem? Ouderen zijn voor ons een zorg, maar is dit zorgelijk? Onzin. Ik spreek niet over vergrijzing, ik spreek ook over verzilvering! Als ouderen vooral zelfstandig en zelfredzaam ‘moeten zijn’, bedenk dan dat ouderen net als u mensen zijn. Dat wij graag onder de mensen zijn, samen dingen willen ondernemen. Niet omdat we het alleen niet kunnen, maar omdat het zoveel gezelliger en leuker is.

In 2000 waren we met 600 miljoen, in 2025 is ons aantal verdubbeld en halverwege deze eeuw zijn we al met z’n 2 miljarden. 80+-ers zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep. En Ommen is daarin niet anders. Alleen al gezien deze aantallen hebben we de ouderen nodig. Voor vrijwilligerswerk en voor zorgtaken in de eigen familie. Voor hun kennis en hun reflectie. Alle reden om ouderen bij te staan en te zorgen dat ze in conditie blijven. Alleen al uit eigenbelang van de samenleving, van het individu en voor de overheid.

Ouderen, wij, zijn en blijven een onmisbaar onderdeel van de gemeenschap!

Ko Scheele, wethouder ko.scheele@ommen.nl

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.