Home / archiefcentraal / habers de postbode van weleer hij is niet

habers de postbode van weleer hij is niet

Ingezonden

Ze zijn te tellen op de vingers van één hand de postbode`s die nog op het oude postkantoor aan de markt werkzaam waren. De posterijen oftewel de Koninklijke P.T.T., de trots van Nederland meer dan 100 jaar een geweldige werkgever.

Een baan bij de P.T.T. betekende een baan voor het leven. Rijksambtenaar met uitzicht op een goed en welverdiend pensioen. Zo was het ook in Ommen totdat in 1989 het bedrijf werd geprivatiseerd dat was de eerste grote verandering. Er moest winst worden gemaakt . Deze liberalisering en het terug lopen van de volume zorgde voor verdere afslanking binnen het bedrijf.

Deze sanering betekende voor veel vaste medewerkers dat ze na jaren trouwe dienst op zoek moesten naar een nieuwe baan. Het postkantoor aan de markt werd in 2002 verruild voor een nieuw kantoor aan de Veldkampweg. Dit kantoor heeft tot 2012 diens gedaan. Ommen heeft nu geen postkantoor meer. De sortering vindt heden ten dage plaats in Zwolle.

Het oude postkantoor aan de markt doet nu al meer dan 10 jaar dienst als brasserie en de postsfeer van eerder is er nog steeds aanwezig. Voor de postmensen van weleer was het daarom op vrijdag 6 juni j.l. tijd voor een reünie. Een mooie gelegenheid om elkaar na jaren weer eens te treffen. Een betere locatie als tante pos is daarom voor deze ontmoeting niet denkbaar.

Tegen de klok van acht kwamen ruim 30 oud P.T.Ters binnen druppelen met als stralend middelpunt dhr.Jo Horstink, de oud Directeur van weleer. De directeur die leiding gaf onder het motto “wie goed doet die goed ontmoet,“ nooit deed deze leiding gevende postman tevergeefs een beroep op zijn personeel. En andersom ook niet, liefde komt altijd van twee kanten. Aan de oud P.T.Ters van wie enkelen alweer meer dan 20 jaar van hun pensioen genieten was goed te zien dat het leven weldadig is verder gegaan. Handen werden geschud en na de koffie zorgde het goud gele vocht dat ook de anekdote`s weer nieuw leven werden ingeblazen. Zoals het honden hok in Varsen, vrouw op de kakdoos, melkbus 329, nieuwjaarsborrels, benzinepomp, vlag van frisdrank sisi , koekjestrommel, de pastoor, het verloren kunstgebit, vogelpoep en de allermooiste de drie bijen. Lief en leed werd met elkaar gedeeld en ook de oud collega`s van weleer die al ontvallen zijn kwamen in mooie memories weer voorbij. Er is op het oude postkantoor gewerkt en geleefd.

Aan het eind van de avond ontving Jo Horstink van zijn mannen een drink beker met daarop de afbeelding van het mooiste historische pand dat Ommen rijk is. In zijn dankwoord sprak hij de wens uit om deze avond nog eens te herhalen . Het luide applaus onderstreepte zijn wens en tevens dat de avond meer dan geslaagd was. De sfeer en de bediening bij tante pos droeg daar sterk aan bij. De oud P.T.Ters waren het volmondig met elkaar eens de tijd bij de PTT was geweldig, of je nu postbode was of achter het loket zat. Echter tijden veranderen ook bij de post vandaar dat ze nu te tellen zijn op de vingers van één hand . De postbode van weleer hij is bijna niet meer.

R. Habers.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.