Home / archiefcentraal / arnos avonturen eigenwijsheid

arnos avonturen eigenwijsheid

Of beter nog: welke beroepen zijn er in de toekomst. Vooral over dat laatste bleek een waaier aan visies te bestaan.

Jaarlijks geven we bijna 31 miljard euro (!) uit aan onderwijs. Zo trachten we onze ondernemelijkheid en concurrentiekracht te bevorderen. Maar ondernemelijk zijn leer je niet slechts in de klas. Succesvolle ondernemers hadden op school vaak de grootste moeite om bij te blijven. Op basis van hun studie zouden zij bij menig werkgever niet eens worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Zelfstandig handelen en eigenwijsheid zijn essentiële eigenschappen van een ondernemelijk mens. Op de meeste scholen worden jonge mensen klaargestoomd de vooraf omschreven competenties en vaardigheden te beheersen. Eigenwijsheid leer je daar eerder af dan aan.

Een ondernemer heeft een neus voor zaken. Ontdekt een gat in de markt en springt daarop in. Kansen zien leer je niet zozeer in de schoolbanken. Een marktkans voel je aan. Op school leer je om die gaten te beredeneren, niet om ze op te vullen.

Ondernemelijke mensen zijn bereid om verantwoorde risico’s aan te gaan. Ze kunnen leven met onzekerheden van financiële en andere aard. Op scholen wordt er alles aan gedaan om leerlingen juist zekerder te maken. Maar onzekerheid is juist een gegeven waar we mee om moeten gaan.

Veel kennis hebben is mooi. Maar gedrevenheid en optimisme komen uit een andere bron. In staat zijn om af en toe met iets te stoppen en met frisse moed aan iets nieuws te beginnen. Wanneer kap je en wanneer zet je door? Ook dit is een kwestie van aanvoelen en intuïtie en niet zozeer van beredeneren.

Het is dus belangrijk om ook je sociaal-emotionele kant goed te ontwikkelen. Ook onze creatieve talenten moeten gestimuleerd worden. Als dat in het reguliere onderwijs niet lukt, dan ligt daar een schone taak voor de ouders. Kinderlijke eigenwijsheid mag niet verloren gaan.

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.