arnos avonturen duitsland nederland

Het Duitse RWE, eigenaar van Essent, kwam minder goed in het nieuws omdat ze de afspraken uit 2009 niet blijkt na te komen. Bij de vorige eigenaren (gemeenten/ provincies) was daar ophef over. Want de door RWE beloofde investeringen in turbines, warmtenetwerken en zonnecentrales blijven achter.

De verkoop is geen stimulerende actie geweest en deze Duitse handelwijze verdient geen navolging. Het provinciebestuur beweerde toen dat de afspraken over verduurzaming van de energieproductie glashard en waterdicht waren. Nu schijnen die gemaakte afspraken juridisch boterzacht te zijn en staan we met lege handen. De verkregen miljoenen stoppen we straks in asfalt, een luchthaven, speelgoed langs de Vecht en de verduurzaming door Essent komt veel trager of niet van de grond.

Een teleurstellende prestatie van onze Oosterburen. Toch is dat land een bron van inspiratie. Zo brachten mensen van Nieuwleusen Synergie vorig jaar al een bezoek aan het Duitse plaatsje Saerbeck. Afgaand op de positieve geluiden trad ik afgelopen maand in hun voetsporen. Op uitnodiging van o.a. Natuur en Milieu Overijssel en de Euregio toog ik mee met een mooie excursie. Dit dorp heeft behoorlijk grote projecten opgezet. Waaronder een warmtecentrale, een bio-energiepark en een zonnecentrale. Vol enthousiasme hoorden we hoe het hen gelukt is om nu al energieneutraal te worden.

Gelukkig laten we in het Vechtdal ons lot niet door Essent bepalen en zitten we beslist niet stil. Nieuwe inzichten deden we op bij de zeer gastvrije ontvangst in de energieneutrale demo-woningen in Dalfsen. Hoe krijg je een fijn binnenklimaat door o.a. een tropisch dak? Kan je nog wel mobiel bellen met driedubbel glas? En: hoe bewoon je een super geïsoleerde woning? Al onze vragen werden beantwoord.

Door Duurzaam Dalfsen worden andere wegen verkend. Zoals Buurkracht, Xpeditie Hibertad, Groene Kerken en Green Wheels. Taakgroep Duurzaam Energiegebruik van Nieuwleusen Synergie gaf de geworven e-coördinatoren uitleg over een energiecontroller: de iungo en de wedstrijd genaamd: Energy-Battle Nieuwleusen.

Verduurzamen is niet makkelijk. Zeker niet wanneer je een energiebedrijf voor veel geld hebt overgenomen zoals RWE deed. Ondanks de voorsprong in hun eigen land kunnen Duitsers ook van ons leren. Onderlinge competitie brengt ons verder. Samen op naar de finale!

Arno van Dijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.