streukelerzijl tegen wateroverlast en verdroging

Waterschap Groot Salland neemt vrijdagmiddag het afkoppelingsproject Streukelerzijl bij Dalfsen officieel in gebruik. Het project is een maatregel tegen wateroverlast, maar ook tegen verdroging. Dagelijks bestuurslid Bartus Jonkman krijgt bij de ingebruikname van Streukelerzijl hulp van leerlingen van basisschool CBS Sjaloom.

Met het graven en inrichten van een nieuwe watergang en de herinrichting van de bestaande watergang is een groot deel van dit project gerealiseerd. Het nog te realiseren tracé langs de Bese en het te bouwen gemaal bij de Vecht volgt wanneer duidelijkheid bestaat over het tracé van de aan te passen provinciale weg N340. Na de bouw van dit gemaal voldoet het stroomgebied van de gemalen Streukelerzijl en Galgenrak (bij Hasselt) aan de waterhuishoudkundige normen. Dit gebied ligt in de driehoek Hasselt-Nieuwleusen-Dalfsen. Problemen met wateroverlast en watertekort in dit gebied zijn dan teruggedrongen.

Naam voor nieuwe watergang

Tijdens de bijeenkomst langs de nieuw gegraven watergang aan de Hoevenweg maakt het waterschap ook de naam van deze watergang bekend. De hiervoor uitgeschreven prijsvraag leverde een passende naam op. In aanwezigheid van de prijswinnaars wordt een naambordje onthuld en de prijs uitgereikt: een ballonvaart boven het projectgebied.

DROP

Watertekort en droogte komen nu al vaker voor en zullen naar verwachting verergeren door klimaatverandering. Vroegtijdige acties zijn nodig om in te spelen op deze veranderingen. Het Europese Interreg IV B-project ‘Benefit of governance in DROught adaPtation (DROP)’ beoogt gebieden in Noordwest-Europa (NWE) hierop voor te bereiden en beter bestand te maken tegen periodes van droogte en watertekort. Om deze reden is het afkoppelingsproject Streukelerzijl deels gefinancierd met Europees geld.

Publiek welkom

Tijdens de ´Europa om de hoek kijkdagen´ openen tientallen Europese projecten, waaronder het project Streukelerzijl, in heel Nederland hun deuren voor publiek. Iedereen is op vrijdagmiddag 9 mei tussen 15.00 en 16.30 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Voor de kinderen zijn er in en langs de nieuwe watergang leuke activiteiten zoals kanoën en handboogschieten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.