spijkerschrift luizen te rijk

Eerlijk dien ik mezelf te bekennen dat toen ik de eerste maal keek, het liever niet wilde ontdekken en daarbij mijn hoofd in het zand stak. Want de volgende dag – verlicht door de heldere zon – blijkt zichtbaar duidelijk dat op ons kinderhoofd zich een colonne luizen zich heeft verschanst.

En zoals zich alle rampen betamen, vinden dit soort ongemakken altijd plaats op momenten waarop het absoluut niet uitkomt. In dit geval op Koningsdag. Lang leve de K.. luizen! Hoezee! Hoezee! Jeuk en kriebel is het enige wat nu nog bestaat.

Winkels zijn dicht, niemand is meer thuis en op het hoofd van mijn kind wordt een stevig feestje gevierd. Gelukkig heeft er iemand nog een luizenkam liggen, en vindt een ander een flesje overjarig shampoo. Want de schrik is hoog. En jeuk domineert onderhand het hele gezin, bij de één letterlijk achter de oren en bij de rest er figuurlijk tussen.

Ik probeer openheid van zaken te houden, maar ons slachtoffer kruipt het liefst achter het behang van schaamte. Ook ik ontdek een zekere gene wanneer ik in de winkel op zoek ben naar een chemische hulpbron. Daarbij verklarend aan de caissière dat het niet voor mij is bedoeld. Ik schaam me diep voor die uitspraak, terwijl ik aan de andere kant er trots op ben twee maal per dag drie kwartier aan het kammen ben.

Want dat blijkt toch echt de enige remedie te zijn, met grote klodders crèmespoeling en een luizenkam met flinke baleinen waar de kriebelbeestjes zonder omwegen van huis en hoofd worden verdreven. En een bakje kokend heet water, to kill the damn beasts. Mijn arm kindje, die deze behandeling gelaten ondergaat. Lang leve de vakantie. Hoezee.. Hoezee..

Onderhand zijn we een week verder en is de luizenkolonie gereduceerd tot nog een enkele, het kammen moet zeker nog een week tweemaal daags plaatsvinden. Daarna voorzichtig afbouwen naar eenmaal per dag. En dan nog zeker vier weken eenmaal per week volhouden. Het kost een hoop geduld, energie en wellicht kopzorgen en wat haren. Maar ik zal ze eronder krijgen. Bij ons geen luizenleven. Hoezee! Hoezee!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.