Home / archiefcentraal / primeur voor dietisten groep nl

primeur voor dietisten groep nl

In het tweede jaar van haar bestaan timmerde de Diëtisten Groep NL hard aan de weg op het gebied van kwaliteit. Dat leverde hen het felbegeerde ISO certificaat op. En dat is opmerkelijk, want een dergelijke certificering is niet gebruikelijk voor vrijgevestigde praktijken. Sterker nog, de praktijk uit het Vechtdal is daarmee de tweede gecertificeerde praktijk in ons land.

Over het algemeen wordt het traject naar ISO gezien als tijdrovend, zwaar en vol administratieve hobbels. Zeker binnen de vrijgevestigde praktijken wordt hier niet of nauwelijks aandacht aan besteed en dat bevreemde praktijkeigenaar Miranda Kienhuis. “Voorheen werkte ik bij een grote thuiszorgorganisatie”, vertelt ze. “Daar mopperden we weleens op de administratieve rompslomp die een certificering met zich meebracht, maar toen ik voor mezelf begon, miste ik eigenlijk juist dat stukje. Ik realiseerde me dat werken via protocollen niet alleen goed is voor je cliënten, maar zeker ook voor jezelf. Als je systemen los laat, ga je anders werken en wordt je onwillekeurig wat nonchalanter. Neem een heel simpel voorbeeld als het meegeven van folders aan nieuwe cliënten. Als dat niet in een protocol staat, dan vergeet je die zeven van de tien keer mee te geven. Staat dat wel op je lijstje, dan doe je dat standaard en vergeet je het een keer, dan stuur je de folder na.”

Dus besloot Miranda voor een ISO certificering te gaan. Samen met collega-diëtiste Annemarie Grit volgde ze hiervoor een speciale cursus, waar ze veel tips en ondersteuning kregen bij de stappen die er gemaakt moeten worden om het certificaat te halen. “Ik vond het erg leuk om te doen en de hoeveelheid werk viel me niet tegen, als het was best lastig om de bestaande structuur binnen de praktijk te veranderen”, vertelt Annemarie. “Toch is dat laatste juist het allerbelangrijkste. Vastleggen hoe de gang van zaken moet zijn, is een ding, maar het gaat natuurlijk vooral om de toepassing ervan, om een stukje gedragsverandering.”

Miranda en Annemarie wisten hun collega’s goed te motiveren. Inmiddels wordt er volop en enthousiast gewerkt volgens de handboeken. “We hebben er veel gemak van”, merkt Miranda. “Neem bijvoorbeeld het invoeren van een nieuwe methode. Voorheen deden alle collega’s dat op hun eigen tijd of manier. Nu onderzoeken we eerst of een bepaalde nieuwe methode wel of niet zinvol is. We slaan er de vakliteratuur op na en bekijken eventuele onderzoeksresultaten. Pas dan besluiten we of we de bewuste methode al dan niet gaan invoeren. En als we iets invoeren, doen we bij de cliënten die hiermee starten eerst een nulmeting en houden we de resultaten nauwkeurig bij. Zo kunnen we zien of iets werkelijk effect heeft, of niet.”

De eerste methode die door de Diëtistengroep Nederland volgens dit systeem wordt ingevoerd is FODMap, een nieuwe dieetbehandeling voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom. “We hebben onderzoeken bekeken en scholing gevolgd en de methode lijkt heel effectief. Dus is nu de tijd rijp om hiermee te starten”, besluit Miranda.

Meer info www.dietistengroep.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.