Home / archiefcentraal / oorlogsveteraan op de motor naar libanon

oorlogsveteraan op de motor naar libanon

Dalfsenaar André Marsman keert, samen met zijn dienstkameraad, terug naar Libanon, waar hij 32 jaar geleden gestationeerd zat. Op de motor welteverstaan. “Het einddoel is post 720 in zuid-Libanon. Ik was hier 32 jaar geleden gestationeerd en dat laat je nooit meer los. Het lijkt wel of, naarmate je ouder wordt, je de dingen herbeleeft en de drang om terug te keren steeds sterker wordt.”

Marsman organiseerde in 2005 een reünie en maakte de website www.libanon-bikkels.nl aan. Sindsdien zijn de banden met mensen van mijn peloton versterkt en werd ook de wens om terug te keren steeds groter. “Na lang wikken en wegen leek het mij een goed idee om de reis op de motor te maken. We vertrekken op zondag 18 mei en gaan via Duitsland, Tjechië, Servië, Bulgarije en Griekenland naar Turkije. Hier maken we de overtocht met de boot naar Tripoli (noord-Libanon). Dan reizen we door naar Beiroeten, dan naar Tyre en vervolgens gaan we terug naar onze post 720 in Yatar. Verder willen we de plaatsen Haris en Naqoura bezoeken. Naqoura ligt enkele kilometers van de Israëlische grens. Hier is het Zweeds Unifil hospital gevestigd, waar ik vier weken heb gelegen na een ongeval.”

Begraafplaats

“We gaan ook nog naar de begraafplaats van een zestienjarige jongen, Yassar Bzeih. Hij werd in 1982 geliquideerd, vlak voor onze post. Wij hebben nog contact met twee van zijn broers en één van hen zal ons begeleiden als we in Libanon zijn.”

De terugreis gaat van Libanon naar Turkije, Bulgarije, Roemenië, via Moldavië en Oekraïne naar Krakow in Polen, waar we Auchwitsz zullen bezoeken. Dan via Tjechië en Duitsland naar Limburg. “Hier willen we graag aansluiten bij de motorveteranen op weg naar Den Haag voor de veteranendag op 29 juni, waar aan onze reis van zes weken en ongeveer 10.000 kilometer een einde komt. Voor de reis hebben wij een blogspot gemaakt, http://libor2014.blogspot.nl. Hier zijn onze voorbereidingen te vinden en vanaf 18 mei het reisverslag en wat foto’s.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.