motorengeweld op tweede pinksterdag

Brullende motoren, brute kracht en honderden pk’s. Trekkerslep is een sport vol spanning en sensatie. Stichting Trekkerslep Lemele houdt op Tweede Pinksterdag in Lemele een Trekkerslep-evenement waarbij maar liefst 210 deelnemers in twee banen strijden om de full pull.

Het doel van Trekkerslep is een zwaarbeladen aanhanger zover mogelijk over een zandbaan te trekken. Daarbij gaat het niet om de snelheid, maar om de afstand. Wie de honderd meter haalt wint met full pull. Dat klinkt volgens organisator Raimon Kleinlugtenbeld gemakkelijker dan het is. “Het is echt geen kwestie van even honderd meter een karretje slepen. Er komt veel meer bij kijken. Al heb je tien precies dezelfde tractoren, dan betekent dat nog niet dat ze allemaal precies evenveel kunnen presteren”, zegt hij. “Het is de kunst om de hem op de juiste manier te beladen, de trekhaak op de juiste hoogte af te stellen en op het juiste moment te schakelen en gas te geven. Het is dus wel degelijk een sport.”

Het is alweer de derde keer dat de Stichting Trekkerslep Lemele op Tweede Pinksterdag een Trekkerslep organiseert. Een hele klus, maar volgens mede-organisator Ronald Hulsman de moeite meer dan waard. “We deden zelf overal in de regio mee aan wedstrijden, maar in Lemele werd niets georganiseerd. Daarom hebben we drie jaar geleden met ons twaalven deze stichting opgericht om onze eigen wedstrijden te houden. De eerste keer trokken we direct al een groot aantal deelnemers en kregen we veel enthousiaste reacties van de bezoekers. Inmiddels doen er tweemaal zoveel deelnemers mee als drie jaar geleden en is het een echt spektakel voor het hele gezin. Compleet met een biertent en een patatkraam, springkussens en zelfs een Skelterslep-wedstrijd voor kinderen. Het is echt een mooi dagje uit.”

Het spektakel wordt gehouden op het weiland schuin tegenover Zaal Dijk in Lemele. Omdat er ruimte genoeg is worden er dit jaar twee banen aangelegd waarin ijzeren paarden tegen elkaar zullen strijden. “We beginnen om half tien ’s ochtends met de tractoren die 28oo kilo trekken en gaan door tot 13.000 kilo standaard.”

Lisa Grefelman is de enige vrouw binnen de stichting en zelf fanatiek deelneemster. “Nee, ik ben geen boerin, dus tractorrijden is voor mij geen dagelijks werk”, lacht ze. “We gingen vroeger weleens kijken bij de Trekkerslep en dan zei ik altijd tegen mijn vader: als jij een tractor koopt, dan doe ik mee. Op een dag kocht hij in plaats van een skooter een tractor voor mijn broertje en toen was ik natuurlijk de klos. Van tevoren zag ik echt op tegen de eerste wedstrijd en vond ik het eigenlijk helemaal niet leuk, maar tijdens de wedstrijd kreeg ik echt de smaak te pakken. Inmiddels doe ik regelmatig mee met allerlei wedstrijden in de regio en heb al vijf bekers gewonnen. Dus toen ze mij vroegen voor de Stichting Trekkerslep Lemele hoefde ik natuurlijk geen tweemaal na te denken.”

De Trekkerslep Lemele wordt gehouden op maandag 9 juni. Aanvang 9.30 uur. Entree 5 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Deelnemers aan de Skelterslep kunnen zich op de dag zelf opgeven.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.