Home / archiefcentraal / dalfsen de kunst van het rondkomen

dalfsen de kunst van het rondkomen

Nergens in Europa is de kans om in armoede te vervallen zo klein als in Nederland. Met 15% heeft ons land het laagste percentage inwoners dat risico loopt op armoede of sociale uitsluiting, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het begrip armoede wordt omschreven als een inkomen dat 60% lager ligt dan het doorsneeloon in een land. Sociale uitsluiting doet zich voor wanneer mensen door hun financiële positie geen toegang hebben tot bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine, auto of telefoon.

Naar Europese maatstaven presteert Nederland dan wel goed, maar dat is nog geen reden tot al teveel optimisme. 1 op de 6 huishoudens heeft maandelijks moeite rond te komen en in 5 jaar tijd is het aantal hulpzoekenden met problematische schulden verdubbeld naar 89.000 personen. Gemiddelde schuld 40.000 Euro. Een heel grote groep balanceert op het randje. En die groep groeit alleen maar.

En hoe zit het dan in Dalfsen?

Hoewel er geen exacte cijfers voorhanden zijn weten wij dat ook hier sprake is van een niet te onderschatten (verborgen) armoedeproblematiek. Vorig jaar is het project De Kunst van het Rondkomen Dalfsen gestart. Er is een actieteam (6 personen) geformeerd uit actieve bewoners van de gemeente die zich betrokken voelen bij het onderwerp dan wel er als “ervaringsdeskundige” mee te maken hebben. De doelstellingen zijn om zoveel mogelijk mensen met een minimum inkomen te bereiken, het taboe rondom armoede te doorbreken, verborgen armoede op te sporen en om lokale oplossingen te zoeken om armoede te verminderen.

Vorige week werd tijdens een drukbezochte bijeenkomst een rapport aan de gemeente overhandigd waar de resultaten van interviews werden gepresenteerd. Niet alleen kille cijfers maar vooral ook de aangrijpende verhalen maakten indruk. Verhalen waar veel verdriet en teleurstelling achter schuil gaat. Geen eten kunnen halen voor de hele week. Uitgesloten worden van een normaal sociaal leven.

Tal van voorbeelden werden genoemd die dikwijls eenzaamheid tot gevolg hebben. Naar de aanbevelingen die in het rapport gedaan worden gedaan kan nu al gesteld worden dat zij kansrijk zijn.

De politiek in Dalfsen is zich bewust van de aard van de problemen en in het coalitieakkoord is al de volgende passage opgenomen:

“Ook vinden we dat de sociale wijkteams samen met andere partners zoals kerken, voedselbank etc. een belangrijke rol dienen te vervullen in de strijd tegen armoede. Het is noodzakelijk dat we inzicht krijgen in de omvang van de problematiek. We willen de mensen bereiken die dat nodig hebben, specifiek daar waar kinderen in het geding zijn”.

Na de zomer wordt in de gemeenteraad het onderwerp armoedebeleid besproken. Voor inhoudelijke suggesties houden wij ons aanbevolen. Wilt u extra informatie dan kunt u alvast kijken op: www.dekunstvanhetrondkomen.nl/dalfsen.html

Maurits von Martels

m.vonmartels@dalfsen.nl

Twitter: @mvonmartels

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.