christenunie niet in ommer coalitie

De wijze waarop nu de verdeling en de invulling van de wethouders plaatsvinden, acht de ChristenUnie niet conform de verkiezingsuitslag. Voor het CDA – dat de kandidaatstelling kennelijk regisseert – staat de wethouderskandidaat van het CDA vast en mocht elke andere partij in het formatieproces een kandidaat voorstellen.

Die aanpak doet naar het oordeel van de ChristenUnie geen recht aan de verkiezingsuitslag.

De ChristenUnie heeft de grootste overwinning geboekt en is daarmee de tweede partij van Ommen. De overige vier partijen, naast het CDA, die nog aan de onderhandelingstafel zaten leden allen verlies, soms zelfs fors verlies. Het lag dan ook voor de hand – en in lijn met het onderhandelingsproces – dat de ChristenUnie in aanmerking zou komen voor een wethouder.

Naar het oordeel van de ChristenUnie zijn twee wethouders te weinig voor alle taken die in de komende periode op ons afkomen. Mee daarom heeft de ChristenUnie van meet af aan aangedrongen op meer dan twee wethouders. De derde wethouder eventueel parttime.

Het CDA hield als leidende partij in het formatieproces, ondanks andere uitlatingen, toch vast aan gelijke kansen voor elke partij om een wethouder te leveren. Daarom heeft de ChristenUnie zich teruggetrokken uit het formatieproces. Doordat een aantal partijen, waaronder het CDA, strak vasthoudt aan twee wethouders wordt de oplossingsruimte minimaal om partijen herkenbaar te laten deelnemen in het college. Voor de ChristenUnie is daardoor de nu gekozen lijn een stap te ver. In een situatie van twee wethouders wil de ChristenUnie een wethouder leveren, gelet op de uitslag. De fractie is ook bereid ruimte te maken voor een derde wethouder, maar wil niet worden weggedrukt in een vreemd formatieproces onder regie van het CDA. ‘Met iets meer flexibiliteit en invoelingsvermogen vanuit die partij had het resultaat anders kunnen uitpakken’, aldus fractievoorzitter Frans van der Mooren namens de ChristenUnie. ‘Het voelt niet goed, wij werken graag samen, zoeken de verbinding, maar voelen niet voor een juk van de macht. Coalities functioneren op basis van de wederzijdse gunfactor. We zijn overigens niet haatdragend en zijn te allen tijde bereid om de gebroken draad weer op te pakken.’

De ChristenUnie betreurt het dat de dikwijls geuite constructieve samenwerking tussen beide christelijke partijen in de Ommer raad bij de invulling van de wethoudersplaatsen, toch niet zo onbaatzuchtig bleek te zijn. Gewekte verwachtingen en vertrouwen bleken onvoldoende ingrediënten voor een nieuwe gezamenlijke inzet in Ommen.

Als ChristenUnie hebben wij ons ingezet om rechtdoende aan de verkiezingsuitslag en rekening houdend met de samenstelling van de raad, bij te dragen aan de formatie. Wij beseffen dat onze stap ingrijpend is. Maar om geloofwaardig te zijn én te blijven, moest deze stap worden gezet.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.