Home / archiefcentraal / arnos avonturen doe democratie

arnos avonturen doe democratie

Met een groep mensen uit Noord- en Oost-Nederland was ik vorig jaar op uitnodiging van Europarlementariër Esther de Lange twee dagen te gast in Brussel. We kregen een inkijkje in het functioneren van de EU en het Europees Parlement. Door dit bezoek werd mij duidelijker dat democratie op dit nivo gepaard gaat met onvermijdelijk veel burocratie en werkafspraken.

De democratie is van het volk, wij dus. Wij moeten vaak en veel betrokken worden bij het uitoefenen van die democratie. Gelukkig mogen we deze maand weer in vrijheid ons stemrecht uitoefenen. Deze keer voor dat Europees Parlement.

Maar er is meer te doen voor een actieve onderdaan. Want besturen willen niet meer in de eerste plaats centraal stellen wat zij willen, maar hoe en vooral met wie zij de maatschappelijke vraagstukken willen aanpakken. Zo krijgt de doe-democratie werkelijk kracht en inhoud.

De energie daarvoor is overal in de gemeenschap aan te boren. Vooral in het gemeentelijk netwerk is het zaak dat iedereen betrokken wordt die betekenis geeft of belang heeft bij een gemeentelijke taak. De gemeente is immers slechts één van de spelers in het speelveld.

Dankzij initiatieven van ondernemers en inwoners, zorginstellingen, onderwijsorganisaties, welzijnsorganisaties en corporaties functioneert de samenleving. Zonder hen speelt het bestuur niets klaar. Dan is het dus niet logisch dat alleen het gemeentebestuur onderling afspreekt wat de gemeente gaat doen en wil bereiken.

De vraag is: hoe, met wie en wanneer gaan we communiceren om tot gedragen besluiten te komen? Veel gemeenteraden stellen mede daarom een raadsdocument op.

Steeds vaker is dat meer een procesakkoord. De raad geeft aan met welke partners, voor welke vraagstukken en door wie het voortouw wordt genomen. Daarna komt pas de coalitievorming en benoeming van bij die gewenste aanpak passende wethouders. Zo ontstaan goede werkafspraken met de samenleving. Dus men begint niet met oplossingen, maar met communiceren met partners. Het verbinden en betrekken van kiezers door gekozenen krijgt dan terecht voorrang op vertegenwoordigen.

Mevrouw De Lange brengt dat al in praktijk. Want ook de Europese Unie is zo’n doe-democratie. Dat vraagt niet alleen op 22 mei een deel van onze aandacht en energie.

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.