virtueel gezinsdossier in ommen en hberg

Het gezinsdossier is een van de stappen die de gemeenten zetten richting de nieuwe taken die de gemeente krijgt op het gebied van kinderen en jeugd.

De pilot wordt gehouden in de Centra voor Jeugd en Gezin in Ommen en de kern Hardenberg. Tot december kunnen ongeveer 25 gezinnen meedoen aan de proef. De zorg voor deze gezinnen wordt bijgehouden in een gezinsdossier. Het gezin is de eigenaar van het dossier en bepaalt wie er toegang heeft tot de informatie in het dossier. Met andere woorden, je nodigt zelf jouw eigen hulpverlener uit. Het gezin beheert het dossier en kan alle informatie in het dossier inzien, wijzigen of verwijderen en kan ook informatie toevoegen.

Het gezinsdossier moet er aan bijdragen dat het gezin meer centraal komt te staan bij de zorg om de kinderen. Ouders krijgen meer zeggenschap en worden ook meer aangesproken op hun eigen mogelijkheden. Ook moet het gezinsdossier helpen bij een meer integrale werkwijze bij de zorgverleners. Het gezin komt met een zorgvraag, vervolgens kunnen professionals samen met het gezin de meest passende ondersteuning zoeken. Bovendien is er minder tijd nodig voor intake en administratie, waardoor er meer tijd is voor de echte hulpverlening.

“Met het gezinsdossier geven we ouders weer de positie die ze verdienen”, legt wethouder Jannes Janssen (Hardenberg) uit. “Ouders gaan over de informatie die zij vanuit het gezin willen delen. Zij kaarten een zaak aan die speelt en gaan samen met de zorgverleners kijken welke ondersteuning ze nodig hebben.” Ook wethouder Ko Scheele (Ommen) heeft hoge verwachtingen van de pilot. “Vaak weten ouders best wat ze nodig hebben om de zaken op de rit te krijgen. Het gezinsdossier is een mooi middel om ze daar meer ruimte in te geven.”

Inmiddels zijn enkele gezinnen geselecteerd voor deelname aan de pilot. Gezinnen die mee willen doen kunnen zich aanmelden via het contactformulier op de website www.cjghardenberg.nl of www.cjgommen.nl Er is plek voor ongeveer 25 gezinnen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.