vakantiegeld zet werkgevers onder druk

Opinie – De crisis is ten einde. Consumenten geven meer uit. Toch stijgt de werkloosheid nog. Want het duurt even voordat bedrijven weer ‘vet op de botten’ hebben. Pas nog weer een groot bouwbedrijf in Deventer onderuit. Net de adem niet lang genoeg. De komende maanden gaan spannend worden voor veel ondernemers. Want de vakanties komen er aan.

logo [i]Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren. We plaatsen dit artikel ook op Facebook, daar kun je ook reageren. Dat zeggen we vooral tegen politici, die – naar verluid – liever niet discussiëren in een omgeving waar dat anoniem kan.[/i]

De vakantieperiode begint voor ondernemers al in mei. Dan krijgen werknemers hun vakantiegeld. Acht procent van het jaarsalaris, is dus netto gezien dubbel loon. Een maand later moet de ondernemer daar ook de sociale lasten van betalen. Dat is nagenoeg gelijk aan het netto loon, dus weer dubbele lasten. Daarna is het juli: de maand waarbij kwartaalbetalers (de meesten) de BTW aan de belasting moeten overdragen. Die BTW betreft 21% uit de periode waarin ondernemers gemiddeld de meeste omzet draaien: de lente. Dan is het augustus, de maand waarin de omzet daalt. In sommige sectoren zelfs helemaal verdwijnt. Als je dan in september weer omzet draait, heb je geluk als je factuur in oktober betaald wordt, de maand waarop de BTW-aanslag weer komt.

Kortom: de vakantie drukt op de liquide middelen van een ondernemer vanaf mei tot en met oktober! Dat is een half jaar. Regulier vangt een bedrijf dat op door keurig netjes van iedere factuur opzij te zetten wat er later nog eens een keer af moet (naast salaris en brutolasten, ook de BTW en afschrijvingen bijvoorbeeld) voordat je aan winst maken toe komt. Maar in minder goede tijden is de neiging groot die spaarpotjes minder snel te vullen of ze af en toe even weer leeg te halen. Als je voor bedrijfsbehoud op korte termijn geld nodig hebt, en je kunt er gewoon bij, dan zie je later wel weer hoe dat op lange termijn uitpakt.

Pas als het november is, het eerste herstel na de crisis er ook toe heeft geleid dat ondernemers extra orders inmiddels betaald hebben gekregen, en de economie vanwege de feestdagen weer echt op gang komt, dan kunnen veel ondernemers rustig ademhalen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.