ommen cda weer met cu d66 en vvd

Het is de wens van Elfers dat alle partijen meepraten bij het opstellen van het raadsprogramma. Voor de invulling van het nieuwe college adviseert Elfers de burgemeester meer taken toe te bedelen en twee wethouders boven de partijen te benoemen.

Na de verkiezingsuitslag heeft Leo Elfers afzonderlijke gesprekken gevoerd met alle fracties.

“Deze gesprekken gaven mij een duiding en visie en de benodigde formatie. Ik heb alle gesprekken als open en constructief ervaren en geen onoverbrugbare tegenstellingen geconstateerd,” aldus de informateur.

Raadsprogramma

Elfers: “Mijn voorstel om de huidige coalitie te continueren, houdt in dat er ook met andere partijen constructief kan worden samengewerkt. Dit kan tot uiting komen in een gezamenlijke vaststelling of mede ondersteuning van een raadsprogramma. Mijn advies is om bij het opstellen hiervan alle partijen nadrukkelijk uit te nodigen om input te leveren voor een zo breed mogelijk geaccepteerd raadsprogramma. Er zijn 2 “onomstreden” thema’s; “zorg” en “financiën”. Alle partijen wensen dat de zorg voor de hulpbehoevende inwoner van Ommen goed geregeld wordt en dat Ommen een stabiele financiële positie moet nastreven.”

College

Over de invulling van het nieuwe college geeft de informateur twee opties. “Ik adviseer om met de huidige constructie, twee wethouders boven de partijen, door te gaan. Een tweede optie kan zijn om één full-time wethouder en twee parttimers aan te stellen. Vanuit de extra werklast die er op de gemeente afkomt is dit te rechtvaardigen. Anderzijds geven alle partijen aan de burgemeester meer taken te willen toebedelen en in tijden van bezuiniging is het een te waarderen signaal, dat het gemeentebestuur zich in dit opzicht enige beperking oplegt,” ligt Elfers toe.

Voortvarend

Jan Veurink, voorzitter van het CDA, gaat op korte termijn de formatiegesprekken starten. “Ons streven is om zo spoedig mogelijk te komen met een breed gedragen raadsprogramma waar alle partijen bij worden betrokken. Op basis daarvan wordt richting gegeven aan de te vormen coalitie met een stevig en stabiel college met als uitgangspunt twee wethouders boven de partijen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.