Home / archiefcentraal / ingezonden zo maak je een palmpasenstok

ingezonden zo maak je een palmpasenstok

In de Vechtdal Centraal van week 16 staat op de voorpagina een foto met een tekstje over Palmpasen in Ommen. Maar volgens de oplettende lezer Eddy Mooijers hebben wij de Palmpasenstok verkeerd uitgelegd. Eddy stuurde ons een uitleg over de Palmpasenstok.

“Volgens het oude gebruik en voor de jury nog steeds de belangrijkste essentie is hoe de stok is gemaakt. Moet aan de volgende eisen voldoen.

– Een GESCHILDE stok uit het bos met 2 of meerdere vertakkingen.

– Buxus takjes die vast gemaakt worden op de stok.

– Pinda’s aan een touwtje geregen.

– Rozijnen aan een touwtje geregen.

– Krenten aan een touwtje geregen.

– Massieve paaseitjes aan een touwtje geregen.

– Eventueel een broodkrans en/of een sinasappel op de stok.

– Uiteraard 1 of meer broodzwaantjes.

– Dan natuurlijk naar eigen inzicht er een geheel van maken.

Waar bijna een vloek op rust is:

– Gebruik van latjes als een kruis op elkaar gemaakt.

– GEEN crëpe papier gebruiken.

– Geen ander snoepgoed zoals spekkies, winegums e.d.

– Geen gekookt ei op een spijker of zo.

Toevallig stond ik bij de prijsuitreiking naast een vader die zei, ja de winnaars hebben allemaal een stok met allemaal takjes en minder gekleurd. Beetje op een toon van ja niet zo mooi. Zij hadden voor hun kind een gekleurde stok. Wordt ook meerdere keren op gewezen dat daar aan voldaan moet worden. Met name mensen die niet uit Ommen komen weten niet exact de regels. Daarom hebben wij ook al een paar jaar een workshop gehouden. Dus deze categorie valt al vrij snel buiten de prijzen.

Ik weet natuurlijk niet hoe het gaat als er bijna geen stok is zoals het eigenlijk moet. Dan is de jury genoodzaakt om daar in mee te gaan misschien. Dit stukje tekst geeft zo nogal verwarring bij heel veel mensen.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.