Home / archiefcentraal / informatieloket als vorm van modern noaberschap

informatieloket als vorm van modern noaberschap

In navolging tot Hardenberg en Dedemsvaart opent De Stuw nu ook in Ommen een informatiepunt Raad & Recht. Zonder er ook maar een cent voor te hoeven betalen, krijgt iedereen die op zoek is naar juridische informatie op gebied van geld, werk of familierecht hier gratis hulp, advies en handvaten om op eigen kracht verder te kunnen.

Raad & Recht wordt gerund door vrijwilligers met een sociaal juridische achtergrond, die in hun dagelijkse werk veel ervaring hebben opgedaan met dit soort zaken. Van de loketten in Hardenberg en Dedemsvaart wordt veel en vaak gebruik gemaakt, ook door Ommenaren. Dat is volgens coördinator Marianne Kwant dan ook de reden voor de uitbreiding naar Ommen. “Sinds de crisis staan ontslag- en schuldproblematiek met stip op één. Met name voor deze doelgroep is een goede bereikbaarheid een belangrijk issue. Want vanwege geldproblemen rijden zij vaak zelf geen auto meer. We zijn daarom erg blij dat de gemeente Ommen het ons mogelijk heeft gemaakt om ook daar een loket te openen.”

Volgens vrijwilliger Marten Boer wordt bij Raad & Recht eigenlijk een moderne vorm van noaberschap bedreven. “Vrijwilligers met verstand van zaken, helpen hun medeburgers belangeloos verder”, vertelt hij. “Wij leren hen hoe ze zelf bepaalde zaken kunnen aanpakken of verwijzen hen door naar de juiste professional.” Marten werkt sinds zijn pensionering als vrijwilliger bij het Raad & Rechtloket in Hardenberg. “Ik ben geen jurist, maar wel ervaringsdeskundige. Want in mijn werkzame leven heb ik jarenlang allerlei arbeidsrechtelijke zaken afgewikkeld”, vertelt hij. “We kijken bij de intake steeds welke cliënt het best bij welke vrijwilliger past. Hebben we iemand met een ontslagprocedure, dan ga ik zelf met deze cliënt aan de slag. Soms is een luisterend oor genoeg, een andere keer bespreek ik met de cliënt hoe hij zich het best kan opstellen in een gesprek met zijn werkgever, ik kijk of er geen addertjes onder het gras zitten in zijn vaststellingsovereenkomst of ik neem zelf contact op met zijn bedrijf. Geen zaak is hetzelfde en daardoor blijft het leuk om te doen. Maar mijn grootste drijfveer is de voldoening die je hebt als je iemand echt vooruit hebt geholpen.”

Datzelfde geldt voor Martijn van der Sluijs. In zijn dagelijkse leven bewindvoerder, besteedt hij met plezier een deel van zijn vrije tijd aan Raad & Recht. “Ik vind het leuk om mensen de goede kant op te helpen en ze te helpen inzicht te krijgen in hun financiën, hypotheken of pensioenen”, zegt hij. “Het is overigens niet zo dat wij juristen en financieel adviseurs het gras voor de voeten wegmaaien. Wij hebben vaak te maken met mensen die tot hun nek in de financiële problemen zitten en niet weten waar ze terecht kunnen met vragen. Wij proberen in de eerste instantie de emotie uit hun verhaal te halen en dan kijken we samen met hen hoe een probleem opgelost kan worden. Soms door hun financiën inzichtelijk te maken, maar in sommige gevallen betekent dit ook dat wij contact opnemen met schuldeisers of een deurwaarder. Waar de cliënt zelf niet in slaagt om een betalingsregeling te treffen, lukt het ons als buitenstaander vaak wel. Puur omdat de tegenpartij blij is dat er een structurele oplossing in zicht is.”

Samen met vrijwilligers Betty van de Brink en Paul Stijns, bemannen Marten en Martijn het Raad & Rechtloket in Ommen. Coördinator Marianne Kwant is blij met haar team, al zijn extra vrijwilligers van harte welkom. “Wij zijn altijd op zoek naar mensen met een sociaal juridische achtergrond, die het leuk vinden om in hun vrije tijd mensen te helpen.” Raad & Recht is gevestigd in de Carrousel en houdt spreekuur op maandag van 19.30 – 20.30 uur, op woensdagochtend van 10.00-12.00 uur en vrijdagsochtends op afspraak. Meer info? Bel 0523 – 26 74 78 0f mail naar info@raadenrecht.nl

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.