gifvrije zones voor de bij grote onzin

Opinie – De gezondheidsraad wil gifvrije zones rondom bijenkassen. Een loonwerker in de regio geeft imkers aan wanneer hij gif gebruikt. LTO Salland vindt dat álle boeren dat moeten doen. Maar wat een onzin is dat.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren. We plaatsen dit artikel ook op Facebook, daar kun je ook reageren. Dat zeggen we vooral tegen politici, die – naar verluid – liever niet discussiëren in een omgeving waar dat anoniem kan.

Waarschuwen dat er gif aankomt. Het geeft eigenlijk alleen maar aan dat de gezondheidsraad en boeren zelf ook wel weten dat ze gevaarlijk gif gebruiken.

Het is in de sector die voor ons eten zorgt, blijkbaar weer de tijd van gif spuiten. Met brede armen achter de trekker wordt gif aangebracht op jong gewas, gewoon op gras, lekker op straat. Het onkruid gaat er dood van. De gewassen kunnen lekker doorgroeien. Koeien vreten die gewassen op en wij eten de koe en zijn melk weer op. Andere gewassen (graan) gaan niet via een dier, maar rechtstreeks ons eigen lichaam in. En dat gif op straat, dat komt in onze honden en katten terecht, in vogels ook.

Je kunt aan die gifspuiterij zien dat we meer van de korte dan de lange termijn veiligheid zijn. Want op korte termijn leggen we rotondes aan, mag je zestig op het platteland en moet je een gordel om. De nadelige gevolgen van gif op lange termijn interesseert ons bijzonder weinig. Dan nemen we achteraf gewoon een pijnstiller, bloedverdunners, plastabletten of ritalin.

Gif. Op lange termijn komt het in ons grondwater. Vitens heeft de noodklok al geluid: medicijnresten zijn al door de eerste bodemlagen heengezakt. Over landbouwgif luiden we al lang de noodklok niet meer. Gek is dat, het voelt alsof God iets verkeerds gedaan heeft in de schepping, dat we dat moeten bestrijden, net als maïs die gemodificeerd moet worden.

En dan die bijen nog. Het schijnt dat veel mensen geen idee hebben hoe belangrijk de bij is. Die brengt in deze bloesemtijd stuifmeel naar stampers zodat we in het najaar fruit kunnen eten. Zonder bijen geen fruit! Imkers waarschuwen dat er gif gespoten wordt, is hopeloos. Dat gif zit morgen ook nog op de gewassen. En bijen laten zich niet leiden door een bordje ‘verboden te vliegen wegens gifgebruik’.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.