gemeente omgekeerd inzamelen groot succes

De hoeveelheid restafval in Dalfsen is volgens de gemeente met 26% gedaald en de hoeveelheid GFT-afval met 103% toegenomen. Dat is het resultaat van het omgekeerd inzamelen, dat vorig jaar in de gemeente is gestart.

Op verzoek kregen de inwoners een grotere GFT-container om meer groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te bieden. Wethouder Klaas Agricola: “De resultaten van het eerste jaar omgekeerd inzamelen zijn succesvol. Het laat zien dat onze inwoners de uitdaging positief hebben opgepakt en dat het een financiële besparing voor hen heeft opgeleverd”.

Maximaal 30 kilogram restafval

De eerste fase heeft volgens de gemeente veel milieuwinst opgeleverd. Het percentage hergebruik is gestegen naar 73%. De landelijke doelstelling van 75% in 2020 komt met deze fase in zicht. Het doel van de gemeente Dalfsen is 90% hergebruik en maximaal 30 kilogram restafval per inwoner in 2020. De eerste fase is volgens de gemeente ook goed voor de portemonnee van de inwoners. Minder restafval is minder ledigingen is minder kosten. De inwoners van Dalfsen betalen gemiddeld per huishouden 41 euro minder aan afvalkosten in vergelijking met 2012.

Plastic zakken verdwijnen

Dit najaar wordt aan de raad de tweede fase voorgelegd. Het plan is dat iedere buurt een ondergrondse verzamelcontainer krijgt voor het restafval. De grijze minicontainer komt dan vrij voor plastic afval en wellicht ook zuivel- en sappakken en blik. De plastic zakken verdwijnen dan uit het straatbeeld. In het buitengebied blijft de grijze minicontainer en krijgen de inwoners een extra minicontainer voor het plastic (en pakken en blik). De inzameling van oud papier wijzigt niet en blijft bij de verenigingen en stichtingen.

Proef Hoonhorst

In Hoonhorst is de eerste en tweede fase vanaf 2012 getest. De resultaten zijn zeer succesvol en hebben landelijke bekendheid gekregen. Hoonhorst heeft hiermee een hergebruikpercentage behaald van 90%. De hoeveelheid restafval is gedaald naar 30 kg per inwoner. De proef is afgelopen maar huidig werkwijze wordt gewoon voortgezet.

Alleen maar rooskleurig?

Volgens de gemeente is het omgekeerd inzamelen één groot succesverhaal, maar ervaren grote gezinnen dat ook? Heb jij weleens vuilniszakken over, die niet mee kunnen met de vuilnis omdat je bak vol zit? Of ken je andere mensen die ‘last’ hebben van het omgekeerd inzamelen? Stuur jouw verhaal naar redactie@vechtdalcentraal.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.