eric botteghin bezorgt pec zwolle nederlaag

PEC Zwolle heeft vrijdagavond met 0-1 verloren van FC Groningen. De formatie van trainer Ron Jans was niet minder dan de bezoekers, maar deed te weinig met het vele balbezit. De enige treffer van de avond kwam van Eric Botteghin, de man die tussen 2006 en 2011 in Zwolse speelde en nog altijd geliefd is bij het Zwolse publiek.

Vanaf het eerste fluitsignaal zette PEC Zwolle de bezoekers onder druk. Dit resulteerde al snel in de eerste kans voor Jesper Drost, hij zag hoe zijn schot nog net over getikt kon worden door Marco Bizot, de doelman van FC Groningen. De openingsfase was duidelijk voor de thuisploeg. Dat het eerste balcontact van Diederik Boer pas na een kwartier genoteerd kon worden, was tekenend.

Fred Benson was de man die het sterke begin van zijn ploeg had moeten bekronen met een doelpunt. De spits liet een mooi balletje van Bart van Hintum twee keer stuiteren, haalde vervolgens hard uit, maar mikte te hoog. Zoals zo vaak dit seizoen had de spits het vizier niet op scherp staan, het was een honderd procent kans die hij hier om zeep hielp.

Tien minuten voor rust kreeg Benson de bal zo in de voeten geschoven van Marco Bizot, maar dit had hij zelf ook niet verwacht, waardoor de doelman zijn fout kon herstellen. Slechts bij vlagen deed FC Groningen van zich spreken. Eric Botteghin had een kopkansje, maar zijn inzet was te slap. De enige keer dat Diederik Boer daadwerkelijk handelend moest optreden was na een voorzet van Filip Kostic, die bijna ineens binnenzeilde.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld, FC Groningen kreeg nog altijd geen grip op de wedstrijd. Tjaronn Chery en Filip Kostic, normaalgesproken de smaakmakers bij de Noorderlingen, waren onzichtbaar. Ook Richairo Zivkovic, het nieuwe wonderkind van Ajax, kon zijn stempel niet drukken. In de 63e minuut kreeg de spits nog wel een goede mogelijkheid, maar zijn inzet verdween naast het Zwolse doel.

Ondertussen had PEC Zwolle wel het balbezit, uitgespeelde kansen creëerde de ploeg amper. Ryan Thomas was met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied nog het dichtst bij een treffer, maar de poging van de jonge Nieuw-Zeelander schoot net langs de verkeerde kant van de kruising. Zwolle slaagde er niet in het overwicht in doelpunten te vertalen en kreeg in de 70e minuut zelfs het deksel op de neus. Na een voorzet vanaf rechts stond uitgerekend oud-Zwollenaar Eric Botteghin bij de tweede paal helemaal vrij, hij kopte de 0-1 tegen de touwen.

Na het doelpunt van Botteghin ging PEC op jacht naar de gelijkmaker, maar een slotoffensief kwam amper van de grond. Grote kansen kreeg de ploeg niet meer, terwijl FC Groningen uit de counter zelfs nog 0-2 had kunnen maken. Filip Kostic was nog dicht bij een doelpunt, maar zijn schot ging net voorlangs. Doelpunten vielen er niet meer, waardoor het bleef bij 0-1.

Bij PEC Zwolle zal men niet wakker liggen van de nederlaag. Doordat de ploeg de bekerfinale speelt tegen aanstaand landskampioen Ajax, is het al verzekerd van Europees voetbal. Wanneer PEC bij de eerste acht eindigt, zal het ook nog eens play-offs moeten spelen, om in de Europa League eventueel één ronde later in te kunnen stromen. Die play-offs winnen zal echter een loodzware opgave winnen met AZ, Heerenveen en een ploeg uit de top-vijf als tegenstanders. Indien PEC buiten de top-acht eindigt, hoeft het geen play-offs te spelen, wat betekent dat de selectie zo’n twee weken eerder vakantie heeft.

Door deze nederlaag blijft PEC Zwolle negende in de Eredivisie. Wanneer Heracles zaterdag de derby tegen Go Ahead Eagles wint, zakt Zwolle naar het rechterrijtje. Volgende week gaat de ploeg op bezoek bij RKC Waalwijk, maar de absolute bekroning van het seizoen volgt een week later. Dan speelt PEC Zwolle in de Kuip de bekerfinale tegen Ajax.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.