dodenherdenking kamp erika eerder

De Dodenherdenking op Kamp Erika vindt dit jaar een paar uur eerder plaats dan normaal. Op 4 mei begint om 17.30 uur de plechtigheid op het voormalige strafkamp bij Ommen en om 18.00 uur worden er twee minuten stilte in acht genomen. Doordat de plechtigheid vervroegd is, kan burgemeester Marc Jan Ahne ook aanwezig zijn.

De Historische Kring Ommen houdt in samenwerking met enkele oud-gevangenen van Kamp Erika op zondag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen.

Het programma voor zondag 4 mei 2014 ziet er als volgt uit:

17.30 uur verzamelen parkeerplaats Steile Oever

17.40 uur vertrek naar het herdenkingsmonument

17.45 uur declamaties/toespraken

17.58 uur The Last Post door Jan Veneman

18.00 uur twee minuten stilte

18.02 uur Zingen Wilhelmus, twee coupletten, gevolgd door defilé en bloemlegging

Vanaf 18.15 uur zijn de deelnemers uitgenodigd om koffie te drinken in het Natuurinformatiecentrum in de Besthmenermolen.

Ommen

De opzet van dodenherdenking bij het gemeentehuis in Ommen is ook gewijzigd. De plechtigheid begint iets voor acht met muziek en om 20.00 uur met twee minuten stilte. Vervolgens worden er toespraken gehouden. Op deze manier is er minder tijdsdruk en is er meer tijd en rust voor de toespraken. Crescendo en het Ommer Mannenkoor zorgen vanaf het bordes voor gezang. Het Ommer Mannenkoor heeft speciaal voor de gelegenheid een lied ingestudeerd met basisschoolleerlingen.

Naast de herdenkingen in Ommen en op Kamp Erika, vinden er ook in Stegeren en Beerzerveld herdenkingen plaats.

Kamp Erika

De slachtoffers van het kamp worden in herinnering gehouden met een houten kruis. Er is een informatiepaneel met de volgende tekst: ‘Herdenkings-monument Kamp Erika. Het gevangenenkamp Erika was van 1941 – 1945 een plek van ontberingen, pijn, vernedering en heel veel leed.’ In 1940 viel het kamp in Duitse handen en deed het eerst dienst als gevangenenkamp. Kamp Erika werd in 1942 in gebruik genomen als justitieel strafkamp om de overvolle gevangenissen te ontlasten. De gevangenen waren veelal zwarthandelaren en illegale slachters.

De bewakers waren voornamelijk Amsterdamse werklozen, aangevuld met SS’ers die in Ommen een opleiding kregen tot kampbewaker. Mede door de afgelegen ligging van het kamp konden de bewakers ongehinderd hun gang gaan. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding, mishandeling en moord kostten veel levens. Hoeveel slachtoffers het kamp eiste is onbekend. Wel dat dit aantal in combinatie met strafkampen in Duitsland tussen de 170 en 200 ligt. Acht joden kwamen in dit kamp terecht, maar zij hadden het nog zwaarder dan de rest.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.