stromeester rens bouwt cursusruimte

’t Natuurlijk Huus in Raalte breidt uit. Een nieuwe cursusruimte wordt net als ’t Huus helemaal natuurlijk gebouwd. Daarvoor is stromeester Rens Borgers aangetrokken. ‘Stromeester’ omdat de muren van stro worden en Rens bouwbegeleider is voor Deltionleerlingen. Geregeld schrijft hij over de bouw. In deze eerste aflevering stelt Rens zich voor.

“Waarom bouwen met strobalen? Waarom ecologisch, waarom zo moeilijk en waarom weer zo apart? Al vanaf het begin dat ik bouwer ben, merkte ik dat afwijkende methoden en andere ideeën minder worden gewaardeerd. Anders is raar, is gek. Stro is voor de muizen, leem is poep op de muur, een warmtewand is een knuffelmuur. Nee, in de bouw gelden vaste regels. Kozijnen moeten van tropisch hardhout en vlaswol zal best goed isoleren, doe me toch maar glaswol. Biertje er bij, vlees in de pan. Ik wil creëren, dingen maken en buiten zijn. En ik heb nog een handicap: Ik wil verbonden zijn met de natuur.

Na jaren van bouwen en sjouwen en veel nascholing ben ik docent in het mbo-onderwijs geworden. Jonge mensen aan het begin van hun werkzame leven met ongeveer dezelfde overwegingen in de studiekeuze als ik ook had gemaakt. Deze mensen wat bijbrengen is een heel mooie opgave. En, als je in staat bent door het opvallende gedrag heen te kijken, ook nog dankbaar werk. Jammer maar helaas: dat werk hield op. Nu mag ik als ‘Stromeester’ bij ’t Natuurlijk Huus mijn verbinding met de natuur, mijn ervaring in het bouwen én de ervaring met leerlingen combineren met mijn drang tot creëren.

Ik neem meteen de kans Ecobouwer te worden: creëren, mét de natuur werken in plaats van er tegen. Een van de belangrijkste componenten in de ecobouw is de strobouw. Iedereen die als kind voor het eerst een strobaal ziet, gaat ermee stapelen en schept dan al snel met beperkte middelen zijn eigen hut. Ook nu, als de eerste strobalen in de gevel zitten, merken mensen direct de enorm fijne atmosfeer die er ontstaat. Mensen voelen zich gelijk op hun gemak.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.