stromeester rens bouwen met stro

’t Natuurlijk Huus in Raalte breidt uit. Een nieuwe cursusruimte wordt net als ’t Huus helemaal natuurlijk gebouwd. Daarvoor is stromeester Rens Borgers aangetrokken. ‘Stromeester’ omdat de muren van stro worden en Rens bouwbegeleider is voor Deltionleerlingen. Geregeld schrijft hij over de bouw.

Rens Borgers: “Als je net als ik het geluk hebt om veel buiten te werken, dan merk je nu al de kracht van de zon. De zon geeft aan alles op deze aarde energie. Uiteindelijk komt al onze energie van de zon. Dat zorgt voor groei, de groei van tarwe, gerst, rijst, aardbeien… om maar eens iets te noemen.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met ecologisch bouwen. Bouwen met natuurlijke materialen. Bouwen met stro. Hoe mooi wil je het hebben: een multifunctionele accommodatie op het platteland van een van een landbouwdorp als Raalte, gebouwd van stro.

Voor de landbouwer is tarwestro een restmateriaal na de teelt, voor de veehouder is het een bodembedekker in de stal. Voor het rund is het afleiding, warmte en voer. Voor mij is het een bouwmateriaal en isolatiemateriaal ineen. We hebben door Coendoen.nl laten uitrekenen hoe we straks het best kunnen verwarmen. ‘Met zo’n goede isolatie is een straalkacheltje wel genoeg’, was het antwoord.

Bouwen met stro is niet nieuw. Al toen de strobalenpers in de landbouw voor het eerst werd ingezet, werden in Nebraska – Verenigde Staten – tussen 1900 en 1914 de eerste strohuizen gebouwd, met stro (straw) als dragende constructie Deze huizen worden nu nog steeds bewoond. In Nederland gebruiken we stro bijna altijd als invulling in een houtskelet. Het is enorm isolerend en geeft een gezond binnenklimaat. Bij Sanger-IBCT rekenen ze de constructie met gemak door.

Stro is dus voor de een restmateriaal en voor de ander de basis voor een gezonde woning. Het is maar hoe je het bekijkt. En hoe zit het dan met die aardbei? Heel simpel, dat is een straw-berry.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.