Home / archiefcentraal / ruim zestig gevallen ouderenmishandeling

ruim zestig gevallen ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling: In de afgelopen twee jaar zijn er 62 meldingen van gemaakt in de regio IJsselland, waar ook het Vechtdal onder gerekend wordt. Verwaarlozing, financiële uitbuiting, psychische mishandeling, vernederingen en zelfs lichamelijke mishandeling. Op ouderenmishandeling rust een taboe en daar willen ouderenbonden vanaf. “Het moet bespreekbaar worden.”

Bijna de helft van alle gevallen van ouderenmishandeling in deze regio is in de laatste helft van 2013 geregistreerd. “Meldingen worden gedaan door buren, kinderen, kennissen of wijkverpleegkundigen. Belangenorganisaties van ouderen vermoeden echter dat er veel meer gevallen van ouderenmishandeling zijn dan we tot nu toe denken. Dit is slechts het topje van de ijsberg.”

De redenen waarom ouderenmishandeling vaak niet gemeld wordt, lopen uiteen. “Vaak durven mensen het niet te melden of weten ze niet waar ze er mee naar toe moeten,” zegt een woordvoerder van een belangenorganisatie. In onze regio handelt Kadera in Zwolle de meldingen af. “Maar vaak wordt de politie door melders ingeschakeld. Die meldingen zitten nog niet eens bij onze cijfers in.”

Naar schatting zijn jaarlijks 200.000 ouderen van 65 jaar en ouder slachtoffer van ouderenmishandeling. Ben je slachtoffer van ouderenmishandeling en durf je er niet over te praten met een bekende? Of heb je als betrokkene raad of advies nodig? Bel dan met het Steunpunt Huiselijk Geweld op telefoonnummer 0900 – 1 26 26 26 of kijk op www.vooreenveiligthuis.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.