en wat als vrijwilligerswerk betaald wordt

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren. We plaatsen dit artikel ook op Facebook, daar kun je ook reageren. Dat zeggen we vooral tegen politici, die – naar verluid – liever niet discussiëren in een omgeving waar dat anoniem kan.

Gemeenten krijgen dus een steeds belangrijker rol om mensen met een uitkering weer aan het werk te krijgen. Er zijn twee problemen. De gemeente krijgt er veel minder geld voor van het Rijk dan het Rijk er zelf voor over had. En er is helemaal geen werk voor iedereen. Ga er maar aanstaan, straks als kersverse wethouder.

Er is ook een voordeel. Iedere gemeente moet nu zelf een instituut optuigen om de werklozen ‘naar werk te begeleiden’. Overal afzonderlijk dat wiel uitvinden, dat levert hel veel werk op.

‘Er is werk zat’, heeft een groot aantal lezers van deze tekst een paar zinnen terug al gedacht. En dat is ook zo. Er is werk zat. Maar heel veel van dat werk wordt niet betaald, vrijwilligerswerk heet dat. En heel veel werk dat wel betaald zou kunnen worden, wordt niet gedaan. Omdat een ondernemer nu nog wel even uitkijkt daar personeel voor aan te nemen. Want in ons regelland is het heus geen lolletje personeel te hebben (‘Ik wens je veel personeel’, is in ondernemersland het tegenovergestelde van ‘het ga je goed’). En is de crisis echt voorbij?

Gek genoeg is consumptie de sleutel in het proces. Als we met z’n allen weer massaal gaan consumeren trekken we de economie vlot, komt er meer werk, verdienen we genoeg, hebben we ruimte daarnaast vrijwilligerswerk te doen.

Maar tegelijkertijd zijn we daarmee op weg naar de volgende crisis. Want al maar meer consumeren, dat houdt een keer op. “Dan kopen we een keer die nieuwe auto”, zei Rutte, maar we bewezen met z’n allen dat we gerust twee jaar langer met een auto konden dan we van plan waren. Als we over een jaar of tien weer in dezelfde valkuil gedonderd zijn als in 2008, herinneren we ons dat weer.

De voordelen van minder consumeren worden verstopt omdat meer consumeren werk oplevert. Maar minder consumeren betekent dat je minder geld nodig hebt, dat je dus minder hoeft te werken, dat er minder grondstoffen nodig zijn, dat het milieu iets meer adem kan halen, dat de aarde ietsje meer mens aan kan.

Hoe zou het systeem er uit gaan zien als we vrijwilligerswerk gaan belonen met geld? Dat voorleesmoeders en schoolkampbegeleiders, voetbaltrainers en clubbestuurders, conciërges en klusjesmannen, dorpshuisbeheerders en toneelclubregisseurs gewoon geld krijgen voor hun belangrijke werk. Te betalen door allemaal iets van ons salaris in te leveren.

Het enige dat we dan nog moeten regelen is dat als je niks voor de maatschappij doet, terwijl je daartoe wel in staat bent, dat je dan geen salaris krijgt. Dan zijn we er toch?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.