Home / archiefcentraal / veel vragen over omgekeerd inzamelen

veel vragen over omgekeerd inzamelen

Omgekeerd inzamelen houdt in dat de gemeente de nadruk legt op de inzameling van herbruikbare grondstoffen bij de inzameling van huishoudelijk afval. Ook wordt het afval aan de straat nu minder vaak opgehaald, namelijk een keer per vier weken.

150 vragen

“Er zijn tot nu toe 150 vragen bij de gemeente binnengekomen”, laat wethouder Ilona Lagas weten. “De meeste vragen gaan over de verlaging van de inzamelfrequentie van het restafval.” Sommige inwoners denken volgens de wethouder dat de capaciteit van de restafvalcontainer hiervoor niet voldoende is. “De ervaring in andere gemeenten waar al omgekeerd wordt ingezameld, leert echter dat de grijze container voor restafval veel minder snel vol is al er goed wordt gerecycled”, zegt de wethouder. “Inwoners uit deze gemeenten bieden het restafval gemiddeld nog maar acht keer per jaar aan.”

Extra container, extra kosten

Lagas begrijpt dat mensen zich misschien zorgen maken over het minder vaak ophalen van het restafval, maar het is volgens haar vooral een kwestie van eerst even wennen. “Als iedereen het afval goed scheidt, leidt dit tot minder kosten en is het duurzaam.” Als compensatie voor het minder vaak ophalen van restafval, krijgt ieder huishouden in Ommen een container speciaal bedoeld voor plastic afval. Voor grote gezinnen die echt niet genoeg hebben aan een keer restafval ophalen per vier weken, wordt volgens de wethouder gezocht naar een oplossing. Dat kan een grotere of extra container zijn voor restafval. Daar komen echter wel extra kosten bij. Zo kost een extra container jaarlijks 60 euro en de plaatsing kost eenmalig 44,90 euro. Inwoners die vanwege medische redenen meer restafval hebben hoeven niet te betalen voor een extra container.

Ook positief

Naast veel vragen, zijn er ook positieve reacties van inwoners. “Veel inwoners geven aan blij te zijn met de kunststofcontainer voor plastic afval”, zegt de wethouder. “Ze zien dit als een grote verbetering ten opzichte van de inzameling met plastic zakken. Ook merken we dat mensen graag hun afval willen scheiden, omdat ze hergebruik van grondstoffen belangrijk vinden.”

Volgens planning

De invoering van het omgekeerd inzamelen verloopt volgens de wethouder volgens planning. “Het uitzetten van de containers voor het plastic afval is afgerond. Omdat we net gestart zijn, kunnen we nog niets over de resultaten zeggen.”

Voor de zomer evalueren

Lagas verwacht dat met de invoering van dit systeem de hoeveelheid restafval fors naar beneden gaat en dat de hoeveelheid herbruikbaar afval (grondstoffen) sterk toeneemt. Nog voor de zomer wordt het omgekeerd inzamelen geëvalueerd en wordt er besloten over de ‘tweede fase’. In die tweede fase worden er mogelijk ondergrondse verzamelvoorzieningen geplaatst.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.