Home / archiefcentraal / spijkerschrift goed weer

spijkerschrift goed weer

En daar houdt de hond niet van. Of het om ruig natuurgeweld gaat of om onrust in het huis.

Niemand vindt het leuk wanneer de stemming daalt en de discussies hoog oplopen. Niemand is daar blij mee. Of wordt daar vrolijk van. De stemming valt af te lezen van de hondenstaart. Meestal rechtop, maar evenzo slap en verdrietig.

Pubers zijn grappig, pubers zijn verbaal, pubers zijn grensverleggend. Ze zoeken hun plekje in het gezin op een nieuw niveau en in de maatschappij. Ouders zijn meedenkend, meevoelend en meegaand. Flexibel tot op zekere hoogte. Totdat rekbaarheid stopt. ADHD werkt als een vergrootglas op een zeker pubergedrag. Tot hoever laat je het komen? Tot hoever laat je het gaan? Gevoel van machteloosheid.

Er ontstaat een gewoonte in het reageren die voor het ouder wordende kind niet langer afdoende is. Een gewoonte die moet worden aangepast. Er zijn voor je kind(eren).

Niet alleen de boze ouder. Niet alleen de verdrietige ouder. Maar beschermende ouders. Weer de liefhebbende ouders. Het baken zijn in vooral mindere en zeker in goede tijden. Het was er wel. Het is nooit weggeweest. Het lag aan de oppervlakte, een beetje overspoeld.

Dezelfde weg is opnieuw genomen, nu met een andere weerkaart. Een andere instelling. Met een ander doel. De oudste heeft een krachtig mooi sterk karakter. Met een temperament van zuidwesterstorm. De middelste is het zonnetje in huis en speelt ook graag voor mooi weer. De jongste is als een storm in een glas water, maar ziet na de bui ook snel weer de zon. Drie verschillende weertypen. Drie verschillende karakters. Die willen nog weleens wat botsen. De een wat eerder dan de ander.

De beslissing om het anders te gaan doen, gaat niet zonder slag of stoot. Maar heeft een beginnend effect. De gemoederen blijven rustig en we besluiten om het ijzer te smeden wanneer deze koud is. Niet langer in het moment van verhitte staat reageren. Niet in de emotie van het moment. Dat leidt tot onnodige escalaties. Openheid van zaken en duidelijke grenzen stellen. Wat wordt geaccepteerd en wat niet.

Want we houden van elkaar. De hond houdt van ons. De hond valt zodoende te lezen als het weerbericht, wat voor bui zit er vandaag in de lucht? En hoe gaan we ermee om? Zijn staart fungeert als gevoelsthermometer. Met hulp en liefde voor elkaar gaan we verder. De weg is pas genomen en het einde is bij lange na nog niet in zicht. Maar we kijken vooruit met de hoop op beter weer in het verschiet.

Achter de wolken schijnt immers altijd de zon.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.