mountainbikers hebben ook recht op bossen

Opinie – We hadden een bericht van de site van IJssellandschap onderschept waarin mountainbikers gevraagd wordt zich netjes te gedragen in het bos. Er waren klachten binnengekomen. Dat ligt heel gevoelig, mountainbikers in het bos.

Waar is een bos eigenlijk voor? In eerste instantie zijn bossen de longen van de aarde. Blad zet CO2 om in zuurstof. Mens en dier zetten zuurstof om in CO2. Met elkaar moeten we dat een beetje slim verdelen. Zonder ingrijpen van de mens regelt de aarde dat zelf. Maar met oliegebruik gaat dat uit de pas lopen. Blad zette miljoenen jaren geleden zuurstof om in CO2. Sinds een paar honderd jaar doen we dat met olieverbruik andersom. Daarmee dreigt de balans in zuurstof en CO2 zoek te raken.

Bos heeft ook een belangrijke functie voor allerlei dieren. Ze leven er, vinden er beschutting. Hoe meer verschillende dier- en plantsoorten, hoe meer natuurlijke kringlopen. Net als het cirkeltje CO2-zuurstof-CO2 is iedere kringloop essentieel om de boel draaiende te houden. Daarom is gifgebruik voor goede oogst ook zo korte termijn-denken. En waar komen al die nieuwe ziektes toch vandaan…

Dan is bos er nog om te recreëren. Omdat we ons als mensen steeds meer dwaas opsluiten in ziekmakende kantoorgebouwen en met z’n allen de hele dag achter een computerschermpje zitten te koekeloeren, moeten we er op zondag even uit. Even frisse lucht halen. Bijtanken omdat we door de week te veel energie verbruiken.

Door waardeloos voedsel zijn we door de jaren heen al maar dikker geworden, dus hobbelden we op een gegeven moment met z’n allen het bos door, om calorieën kwijt te zien raken. In het begin van het hardlooptijdperk botste dat. Wandelaars hadden last van handlopers. Maar na enige tijd ebde het commentaar weg. Ook omdat die wandelaars wel begrepen dat die hapgrage kuitenbijtertjes die ze bij zich hadden, handlopers niet lastig vielen als ze aangelijnd waren. Was meteen ook wel fijn voor reeën en hazen. Werden ze niet de hele zondag door dolle honden achterna gezeten.

En toen kwam de fietsrage. Met Bart Brentjes deed de mountainbike zijn entree. Konden stoere mannen na het wielrenseizoen ineens ook in de winter doorfietsen. Lekker rossen in de bossen. En zie daar: weer opschudding. Moest die mediterende wandelaar op zondag ineens ook om zich heen kijken van welke kant het gevaar kwam.

Het bos zelf zal ‘t een rotzorg zijn, wie er op welke manier op zondag op bezoek komt. De dieren van het bos maakt het ook niet zoveel uit. Het zijn de bezoekers zelf, die elkaar een beetje dwars zitten. Maar om daaruit de conclusie te trekken dat mountainbikers er niet bij horen in het bos… Laat die mannen toch lekker. Ze moeten maandag de hele dag weer achter zo’n suf computerschermpje dingen doen die alleen maar nodig zijn vanwege onzinregeltjes. Daar kun je beter maar fris en fruitig aan beginnen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.