Home / archiefcentraal / leren luisteren dankzij paarden

leren luisteren dankzij paarden

“Een gezin met een uitdaging”, zegt Henriëtte Mudde over zichzelf, haar man en haar twee zoons. Haar oudste zoon heeft ADHD en autisme en haar jongste zoon heeft ook ADHD. Op zorgboerderij De Marshoeve in Dalmsholte leerde Henriëtte met haar hart te luisteren naar haar zoons.

De zorgboerderij is gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen en volwassenen met psychische stoornissen.

Christien Mars, van de zorgboerderij, gebruikt de zogenaamde ‘Gordonmethode’ om cliënten beter te laten luisteren. Goed luisteren staat centraal in de methode, vernoemd naar een Amerikaans klinisch psycholoog. “Ik ben met deze methode in aanraking gekomen toen ik werkte als gespecialiseerd gezinsverzorgster” Ik merkte dat het zeer effectief was”, zegt Mars. Zij heeft een speciale opleiding voor Gordon-trainer gevolgd.

In de loop der jaren ontwikkelde Mars haar eigen variant van de methode, met behulp van haar paarden. “Paarden zijn puur, eerlijk en oordelen niet”, vertelt ze. “Ze spiegelen gedrag en onbewuste emoties van mensen door hun lichaamstaal en maken mensen op die manier bewust van hun non-verbale communicatie. Je kunt jezelf nog zo overschreeuwen, een paard merkt het en reageert daar onmiddellijk op. Die reactie geeft handvaten om mee aan de slag te gaan.”

Na vier cursusdagen “vol bijzondere en leerzame ervaringen” ging Henriëtte naar eigen zeggen als herboren naar huis. “Ik heb beter leren luisteren en ik word minder snel boos en ongeduldig. Onze kinderen houden hun klachten, maar ik ga daar nu een stuk beter mee om.”

Op 4 maart start een nieuwe Gordontraining op De Marshoeve. De zorgboerderij is te vinden aan de Dalmsholterweg 30 in Dalmsholte. Meer informatie vind je op www.demarshoeve.nl.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.