Home / archiefcentraal / kijk op het vechtdal rondkommen

kijk op het vechtdal rondkommen

Uit schaamte. En het wordt er niet beter op als ze in de buurt horen of het idee krijgen dat het hun eigen schuld is. Armoede?: Eigen schuld, dikke bult!

Zo zijn mensen met de smalste beurs dubbel gehandicapt: ze hebben al hun –soms enorme- financiële problemen en moeten ook nog eens opboksen tegen vooroordelen in hun omgeving. Natuurlijk zijn er altijd mensen die beter op zichzelf moeten letten. Natuurlijk moet de overheid rechtvaardig, maar ook streng kijken naar besteding van gemeentelijke gelden. Maar laten we vooral eens luisteren naar de mensen en hun situatie. Laten we kijken wat ze zelf kunnen doen en waar ze een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kortom: we zetten niet het dossier, maar de mens centraal.

Onlangs sprak ik samen met mijn collega’s van Dalfsen en Hardenberg met mensen die onder de armoedegrens leven. Het woord armoede wordt ontleed; midden in het woord armoede staat het woord moed. We horen indringende verhalen van mensen die in de problemen kwamen, maar de kracht vonden in zichzelf en elkaar. Samen sta je immers sterker. Verhalen die ze eerder zeker niet op deze wijze hadden kunnen vertellen en al helemaal niet bij gemeenten. Erik had een prachtig passend gedicht gemaakt. Hij vond het goed dat ik dat zou plaatsen.

STORM

Er woedt een storm om mij heen.

Hij is niet stil te krijgen.

Rusteloos en verlaten is de wereld.

Jong, oud, zwart, wit ….. GRIJS.

Vroeger was het donker.

LIEFDE doet mij ademen en leven.

Verlangen naar vroeger.

Ik heb alles gegeven en ben alles verloren.

Van fouten geleerd en wijzer geworden.

De hartstocht van het leven loopt door mijn aderen.

Soms is het moeilijk te accepteren dat ik hier ben.

Maar waar kan ik anders zijn dan hier en NU.

Strijdend het slagveld tegemoet met lood in mijn schoenen.

Ik zal zegevieren met de liefde aan mijn zijde.

Liefde overwint immers ALLES….

De deelnemers van het project worden niet alleen zelf sterker, maar ze betrekken ook andere lotgenoten er bij, ze gaan vanaf 15 februari lotgenoten interviewen.. Elke gemeente heeft nu een actieteam. Het team van Ommen heeft de mooie naam RondkOmmen. Wat ze verder gaan doen? Kijk vooral eens op de site: www.rondkommen.nl Als we zo in Ommen kunnen werken, dan gaan we inderdaad rondkommen!

Ko Scheele, k.scheele@ommen.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.