geen drank meer in de supermarkt

Opinie – De nieuwe drankwet – dat je pas drank mag kopen als je 18 bent – houdt de gemoederen flink bezig. Eerst was daar het probleem dat 17 jarigen vorig jaar wel en dit jaar niet meer mogen drinken. Nu komt de supermarktvakbond op voor caissières die een grote mond krijgen van drankkopers.

De wet is ook wel erg ongelukkig. Blijkbaar is dat een voorwaarde voor Nederland Polderland. Als je met drie man bij de kassa komt en eentje is er geen 18, dan mag niemand drank kopen. Hoe vreemd. Ben je met twee 18-jarigen en een 17-jarige, krijg je de drank niet mee. Zal wel bedacht zijn omdat je op je klompen kunt aanvoelen dat alle drie aan de drank gaan. Het zijn ook wel domme jongens die zo tegen de lamp lopen. Je kunt elkaar ook na de kassa weer treffen…

Maar wat als een 50-jarige de wekelijke boodschappen met zijn dochter van 17 doet? En een moeder met een baby in de kinderwagen?

Ook gek: als 17-jarige mag je wel drank verkopen, maar niet kopen.

De vakbond is er achter dat de helft van de caissières wel eens bedreigd wordt als het om drank kopen gaat. Wat ‘bedreigen’ is, zeggen ze er trouwens niet bij. Maar lastig is het wel, want klanten en werknemers van supermarkten komen meestal allebei uit de buurt en ons kent ons. Dus ‘ik weet je wel te wonen’ of ‘ik weet waar je kinderen naar school gaan’ zijn nare voorbeelden van bedreigingen.

Dus moet er maar een aparte kassa komen voor drankkopers, vindt de vakbond. Dan kan daar een oudere caissière achter zitten. Daar pik je sneller van dat je een ID moet laten zien terwijl je al 20 bent. Sowieso kun je bij zo’n kassa legitimeren verplicht stellen. Voor iedereen. Want een grens stellen is hoe dan ook lastig.

Maar in alles wat hier boven staat, gaat het niet om het achterliggende doel van de nieuwe drankwet: jongeren later in contact laten komen met drank omdat hun hersenen nog niet ontwikkeld zijn voor hun 21ste en drank op jonge leeftijd zorgt er voor dat dat ook nooit meer gebeurt.

Je kunt zeggen ‘waar bemoeit de overheid zich mee’. Laat iedereen zelf maar uitmaken of hij een ravage van zijn leven wil maken. Maar zo doen we dat niet in ons land. Maar we maken ook niet echt werk van het achterliggende doel: we gaan zeuren over ID’s in de supermarkt.

En dat terwijl de oplossing zo simpel is: drank alleen maar verkopen in slijterijen. We verkopen toch de softdrugs ook niet in de supermarkt?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.