eerste exemplaar boerenboek overhandigd

Mevrouw Jansen-Maatman, bewoner van de Vechtdalhoeve in Arriën, heeft afgelopen woensdag het eerste exemplaar in ontvangst mogen nemen van het boek ‘Langs oude erven in het Vechtdal’. Schrijver Gerrit Jan Hesselink uit Junne overhandigde het eerste exemplaar. Dat gebeurde in aanwezigheid van zo’n 75 gasten bij de uitgever, boekhandel Heijink in Hardenberg.

Hesselink heeft in het boek de geschiedenis van achttien oude hoeves in het Vechtdal beschreven, tussen Gramsbergen en Zwolle. Maar meer nog dan een boek met verhalen over gebouwen is het een boek geworden over de bewoners. Hesselink heeft ruim een halfjaar besteed aan het luisteren naar verhalen van de meest jonge boeren, in veel gevallen hun ouders en naar verhalen van bewoners die een nieuwe functie aan de boerderij hebben gegeven. “En nergens werd gevraagd of ik koffie wilde hebben, maar ze vroegen meteen of ik ook suiker en melk erin heb. Dat typeert de sfeer van de ontmoetingen, maar ook de sfeer in het Vechtdal, waar je echt welkom bent”, vertelde Hesselink. Volgens hem hoefde hij niet veel moeite te doen om de mensen te laten meewerken aan het boek: “Nergens was de reactie ‘nou, vooruit dan maar’. Integendeel, iedereen was direct bereid een bijdrage te leveren. Het is het waard om de verhalen door te vertellen en dat begrepen ze allemaal. Bovendien leven velen volgens de ongeschreven regel dat je aan ‘KSM’ moet doen: je inzetten voor kerk, staat en maatschappij. Daar hoort het doorgeven van het erfgoed ook bij.”

Hesselink hoopt dat het boek ook kan bijdragen aan het verbeteren van het imago van de boeren, dat volgens hem een deuk heeft gekregen door enkele misstanden die in de media uitvergroot zijn. “De mensen zouden wat meer respect en waardering voor de boer moeten hebben. Hij zorgt door hard te werken voor het eten van miljoenen zonder er zelf veel beter van te worden. Misschien kan dit boek daar een beetje bij helpen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.